maandag 7 januari 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… Culture Abuse

Het is weer tijd om een band aan je voor te stellen! Vandaag vertellen we je alles over de Amerikaanse band Culture Abuse, die maar moeilijk in een hokje te stoppen is.

Voor fans van: Fucked Up, Joyce Manor, Basement en Ceremony.

Een korte introductie


Opgroeien met een beperking en een droom

Culture Abuse ontstaat in 2013 in San Francisco en omschrijft zijn muziek als: “Een beetje grunge, een beetje punk, een beetje hardcore, gegarandeerd een leuke tijd. Ja, we houden van feesten.” De band is gevormd rondom zanger David Kelling, die geboren is met een lichamelijke beperking. Kelling heeft cerebrale parese, een aandoening waardoor de hersenen niet in staat zijn de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze goed te laten samenwerken. In het geval van de frontman wordt de rechterkant van zijn lichaam hierdoor beïnvloed. Hij loopt mank en heeft vaak moeite om het podium op en af te komen. Dit resulteert in het feit dat veel mensen denken dat hij te diep in het glaasje heeft gekeken: “Ze gaan ervan uit dat ik hoe dan ook naar de kloten ben, dus ik doe gewoon alsof ik keihard aan het feesten ben zodat ze zich niet zo ongemakkelijk voelen.“, zei Kelling hierover in een interview. Als tiener gebruikte de zanger muziek als uitlaatklep en samen met bassist Shane Pitt, drummer Ross Traver en gitaristen June Bug en Nick Bruder kwam zijn droom om een eigen band te beginnen uit.


Debuutalbum uitbrengen in een zware tijd

Na drie jaar en twee EP’s brengt Culture Abuse zijn debuutalbum “Peach” uit. Hoewel het schijfje positieve tracks lijkt te bevatten, zoals “Don’t Worry” en “Peace On Earth“, ging de band door een moeilijke tijd tijdens het opnemen hiervan. De jongens verloren in korte tijd twee goede vrienden en doordat de hurprijzen in San Francisco te hoog werden, moesten ze hun woningen uit. De band woonde daarna noodgedwongen in de oefenstudio en zocht zijn heil in het gebruiken en verkopen van drugs. Hiernaast lijdt Kellings moeder aan een terminale hartziekte. Door het unieke geluid van “Peach” werd het plaatje echter met open armen ontvangen door critici. In de jaren hierna tourde de band onder andere met The Story So Far en werd hij door Billy Joe Armstrong van Green Day persoonlijk uitgenodigd om het voorprogramma van zijn show in Londen te verzorgen. In de zomer van 2017 maakte Culture Abuse ook de oversteek naar Europa en was onder andere te zien op Lowlands en Pukkelpop.


Rooskleurige toekomst

Ook Epitaph Records ziet iets in de band en in 2017 tekent Culture Abuse bij het platenlabel. In juni 2018 wordt het tweede album “Bay Dream” uitgebracht. Kelling omschrijft het plaatje als een liefdesbrief aan zijn moeder: “Een groot deel van mij wil tegen mijn moeder zeggen dat ik van haar hou en dat het me spijt dat ik zoveel van huis weg ben om te touren.” Het album klinkt ook zeker als een plaat vol liefde en bevat tien heerlijke meezingers. Enige negativiteit die op “Peach” te bespeuren was, is verdwenen als sneeuw voor de zon en Culture Abuse ziet de toekomst rooskleurig in. Kelling was echter erg nerveus voor het uitbrengen van “Bay Dream“: “Ik verloor mijn verstand tijdens het maken van deze plaat. Ik was het even helemaal kwijt. Mijn angst was: is het teveel, of te vroeg voor mensen? Zou het niet onze derde plaat moeten zijn? Maar het waren anderen die in mijn hoofd zaten.” Uiteindelijk zegt de frontman dat dit de plaat is die hij wilde maken: “‘Peach’ was voor de buitenstaanders. Deze is voor ons. Na het opnemen van de demo’s stuurde ik ze naar mijn moeder. Ze belde me op en zei: ‘Je hebt het weer geflikt!’


Europese tour

Na het uitbrengen van “Bay Dream” is Culture Abuse flink aan het touren geslagen. Zo was de band op zaterdag 27 oktober te zien op Groezrock Indoor. Helaas moest een in november geplande show in Rotterdam worden geannuleerd wegens conflicterende tourschema’s. Voor fans is er deze maand gelukkig een tweede kans om de band te zien. Culture Abuse verzorgt namelijk het voorprogramma van Basement tijdens zijn Europese tour. Op dinsdag 29 januari staan de bands in Trix, Antwerpen. Een dag later, op woensdag 30 januari, zijn ze te zien in de Amsterdamse Melkweg. Voor beide shows zijn nog kaarten te koop.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist