maandag 25 februari 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… Dave Hause

Ben jij al bekend met Dave Hause? Deze Amerikaanse singer-songwriter heeft zijn roots in de punkrock en valt van het ene project in het andere. Wij stellen hem graag aan je voor!

Voor fans van: Frank Turner, The Gaslight Anthem, Tim Vantol en Brian Fallon.

Een snelle introductie

Een onstuimig begin

Dave Hause begon zijn carrière in de jaren 90, als gitarist van de punkband Step Ahead. De band bracht slechts één album uit alvorens de stekker eruit werd getrokken. Hause vormde vervolgens samen met drummer Brendan Hill The Curse. Naast dit project verzorgde hij ook gitaar en back-up zang voor de hardcoreband Paint It Black. Nadat ook The Curse uit elkaar ging, richtte Hause in 2004 The Loved Ones op en besloot al zijn aandacht aan dit project te besteden. Dit bleek een wijs besluit, want The Loved Ones werd niet snel daarna opgepikt door Fat Wreck Chords, het platenlabel van NOFX‘s Mike Burkett. In 2006 werd het debuutalbum “Keep Your Heart” uitgebracht en twee jaar later volgde “Build & Burn“. Deze tweede plaat is geproduceerd door Pete Steinkopf en Bryan Kienlen van The Bouncing Souls. Hoewel The Loved Ones officieel nooit uit elkaar is gegaan, is er tussen 2010 en 2016 weinig activiteit geweest. Dit was onder andere omdat Dave Hause zich besloot te richten op zijn solocarrière.

Eigen materiaal tijdens the Revival Tour

In 2009 werd Hause uitgenodigd om zijn solomateriaal te spelen tijdens the Revival Tour. Deze tour is gestart door Hot Water Music frontman Chuck Ragan, met het idee om akoestische folkmuziek een nieuw leven in te blazen. In 2011 stonden beide mannen met deze tour in Amsterdam en namen ook Brian Fallon van The Gaslight Anthem en Dan Andriano van Alkaline Trio mee. De tour was een dusdanig succes dat het verplaatst moest worden van Bitterzoet naar de voormalige kerk De Duif. Ook de extra tickets die hierdoor vrijkwam waren in rap tempo uitverkocht. Dave Hause had vlak hiervoor zijn debuutalbum “Resolutions” uitgebracht en liet voor het eerst zijn eigen materiaal horen op Nederlandse bodem. In de jaren die volgden keerde hij nog een aantal keer terug als voorprogramma van onder andere The Bouncing Souls en The Gaslight Anthem, alvorens het tijd was voor een headlineshow.

Naam maken in Europa

Nadat in 2013 het tweede album “Devour” werd uitgebracht, stond Dave Hause als hoofdprogramma in een uitverkochte kleine zaal van Paradiso. Deze show was onderdeel van een ruim twee maanden lange tour door Europa. “Devour” was oorspronkelijk geschreven als derde album van The Loved Ones, maar werd nu dus uitgebracht onder Hause’ eigen naam. De plaat kon, ook in Nederland, rekenen op lovende kritiek en zorgde ervoor dat de folkpunker bekend werd bij het grote publiek. In 2015 liet Hause weten dat hij onderdeel uitmaakte van de, toen al ruim tien jaar bestaande, supergroup The Falcon. Naast Hause bestaat deze band uit Brendan Kelly en Neil Hennesy van The Lawrence Arms en Alkaline Trio‘s Dan Andriano. The Falcon bracht reeds drie albums uit, waarvan de meest recente in 2016: “Gather Up the Chaps“. De punkrockband treedt nog steeds op in deze samenstelling, maar Kelly heeft in verschillende interviews laten weten dat de line-up vrijwel zeker zal veranderen om succesvol te kunnen blijven touren.

Nieuwe muziek en Europese tour

Begin 2017 bracht Dave Hause zijn derde studioalbum “Bury Me In Philly” uit en stond met die plaat op zak nog in de Amsterdamse Bitterzoet. Dit jaar pakt hij het echter iets groter aan. Afgelopen november verraste hij fans met de EP “September Haze” én de zanger kondigde onlangs zijn vierde plaat, “Kick”, aan. Tegelijkertijd met deze aankondiging werd direct het eerste voorproefje gedeeld, in de vorm van de single “The Ditch“. Voor deze langspeler werkte hij samen met zijn broer Tim Hause, die tevens deel uitmaakt van zijn back-up band the Mermaid. Om het nieuwe album te promoten komt Hause met zijn band in mei van dit jaar naar Europa. Er zal onder andere een show worden gespeeld in Paradiso, Amsterdam. Dave Hause & the Mermaid komt langs op woensdag 1 mei en er zijn nog tickets verkrijgbaar. Meer informatie over deze show vind je hier.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist