zondag 6 januari 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… Fucked Up

Ben jij al bekend met de hardcorepunkband Fucked Up? Als het je helemaal niks zegt, zijn wij er om je op de hoogte te brengen. Wij stellen je graag voor aan deze dame en heren uit Canada!

Voor fans van: JawbreakerEvery Time I DieModern Life is War en Culture Abuse.

Een snelle introductie


Ontstaan van de band en het opnemen van talloze plaatjes

Fucked Up timmert al aan de weg sinds 2001, maar nam meerdere malen een korte pauze. Vlak voordat de band zijn eerste demo opnam, werd er wat geschoven in de line-up. Het viertal werd het zestal waarmee nu inmiddels vijf studioalbums en tal van EP’s zijn opgenomen. Op dit moment bestaat Fucked Up uit frontman Damian “Pink Eye” Abraham, bassiste Sandy Miranda, gitaristen Mike Haliechuk, Josh Zucker en Ben Cook en drummer Jonah Falco. Pas in 2006 zag het debuutalbum “Hidden World” het levenslicht, maar voor die tijd zat Fucked Up zeker niet stil. In de eerste vijf jaar werden er ruim 20 demo’s, EP’s en 7″ platen uitgebracht. De band bracht onder andere de bijzondere track “Looking For Gold” uit, een nummer dat maar liefst zestien minuten duurt, waarvan er een kleine vijf minuten wordt gefloten.


Een bandnaam die voor moeilijkheden zorgt

Na het uitbrengen van het debuutalbum werd Fucked Up uitgenodigd om live te komen spelen bij MTV Canada. Daar werd het al snel duidelijk dat de band inmiddels flink wat fans had verzameld. Er werd dusdanig veel gemoshed dat er voor ruim 2000 dollar aan schade achterbleef. Ook frontman Abraham bleef niet ongedeerd en liep een fikse snee in zijn voorhoofd op. Naar aanleiding van dit optreden legde MTV Canada een verbod op het moshen tijdens alle toekomstige optredens in de studio. Het televisiestation had echter toch niet geleerd van zijn fout en nodigde Fucked Up twee jaar later, na het uitbrengen van het tweede album “The Chemistry of Common Life“, nogmaals uit. Dit keer mocht de band in de herentoiletten spelen en was het de bedoeling dat toeschouwers buiten bleven staan. Maar de band en zijn fans deden wederom de bandnaam eer aan en sloegen de boel kort en klein. Na slechts één, van de geplande drie, nummers werd het optreden stilgelegd.


Rockopera over persoonlijke issues

Drie jaar verder in de toekomst is het voor Fucked Up tijd om, een heel klein beetje, volwassen te worden. De band brengt in 2011 het album “David Comes to Life” uit en ziet dit schijfje al snel op de hitlijsten staan. Ook mag de plaat rekenen op lovende kritiek. Fucked up omschrijft het album als een rockopera, die draait om het fictieve karakter David Eliade. Dit karakter is al eerder voorgekomen in nummers van de band en wordt neergezet als de manager. Abraham noemt “David Comes to Life” het meest persoonlijke album van de band: “We konden ons verstoppen achter de karakters David en Veronica en deden alsof we hun waren, ook al ging de tekst eigenlijk over het verbreken van mijn relatie of iets dergelijks.” Met dit album op zak reist Fucked Up de wereld over en brengt hij ook steeds vaker een bezoek aan Europa. In Nederland speelde de band onder andere shows in de Amsterdamse Melkweg, 013 Tilburg en Vera Groningen.


Nieuw album en aankomende tour

Nadat Fucked Up in 2014 zijn vierde album “Glass Boys” uitbrengt, laat Abraham in 2015 weten dat de band een pauze neemt. De frontman zegt hierbij dat hij zich op zijn gezin wil richten en niet meer zoveel van huis wilt zijn om te touren. Lange tijd is het stil rondom de band, maar in juni 2018 laat Fucked Up echter weten voor het einde van dat jaar nog een nieuwe plaat uit te brengen. Het meest recente album, “Dose Your Dreams“, ziet op 5 oktober het levenslicht en wordt met open armen ontvangen door critici. Met de nieuwe plaat op zak besluit de band dat de tijd weer rijp is om te touren. In de zomer van 2018 kondigt de band dan ook Europese data aan voor begin 2019. Fucked Up staat onder andere op zaterdag 26 januari in Kavka, Antwerpen en op zondag 27 januari in de Amsterdamse Melkweg. Voor beide shows zijn nog tickets te koop.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist