dinsdag 26 oktober 2021
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

Maak kennis met… Gouge Away

Ja hoor, het is weer tijd om een nieuwe band aan je voor te stellen! Vandaag is Gouge Away aan de beurt. Deze band bestaat sinds 2012 en heeft ondertussen al heel Amerika en Europa door getourd. In 2019 speelde hij voor het eerst op de Nederlandse bodem.

Voor fans van: Swain, Petrol Girls, Cerce en PUNCH

Een snelle introductie

De vroege jaren

De leden van Gouge Away waren al eerder actief in de lokale scene van Florida, maar vormen in 2019 hun eigen groep. De band haalt zijn naam uit de titel van het iconische nummer “Gouge Away” van de rockband Pixies. In de volgende jaren brengt Gouge Away onafhankelijk twee EP’s uit: “Still Bored” en “Focus Your Anger“. Met deze twee platen speelt de band een hoop shows en benefietconcerten, waarvan de opbrengsten naar lokale goede doelen en activistengroepen gaan.

Underground succes

In 2015 voegt Gouge Away zich bij het platenlabel Eighty-Six Records en neemt de band zijn debuutalbum op. Deze komt uit in de vorm van “, Dies“, een politieke en meedogenloos rauwe plaat. “‘, Dieswas een belangrijke plaat voor ons om te maken, en ik denk dat het goed onze moralen en overtuigingen heeft laten zien“, vertelt vocaliste Christina Michelle in een interview. “De bedoeling van de band is altijd geweest om politiek te zijn. Dat is wat ik altijd heb gewild.”

Met deze plaat gaat Gouge Away op zijn eerste nationale tour en bemachtigt de band een plek in het voorprogramma van Touché Amore en Ceremony. In 2017 komt ook nog eens de single “Swallow b/w Sweat” uit.

Een nieuwe richting

In ditzelfde jaar duikt Gouge Away terug de studio in. Deze keer doen ze dat met niemand minder dan Jeremy Bolm, frontman van Touché Amore. “Hij is altijd iemand voor ons geweest waar we naartoe konden gaan voor advies“, vertelt Michelle in een interview over de samenwerking. “Hij had nog nooit als een producer gewerkt en wij hadden nog nooit gebruik gemaakt van een producer, dus het voelde logisch voor ons om samen te werken.”

Uit deze samenwerking komt in 2018 het album “Burnt Sugar“. Deze plaat praat een stuk minder over politiek heftige onderwerpen dan zijn voorganger. “Soms is jezelf dat – praten over seksuele intimidatie of depressie en daar avond na avond over praten – altijd aandoen verschrikkelijk voor je eigen mentale gezondheid. Het is belangrijk, en het is goed om te doen… maar het zou niet mijn enige doel moeten zijn“, vertelt Michelle in een interview.

Ook qua geluid klinkt de plaat behoorlijk anders dan “, Dies“. Michelle: “We moedigden elkaar aan om nieuwe dingen te proberen. Zelfs als iemand twijfelde, waren er drie andere mensen die diegene vertelde dat het idee cool was.” Bij het uitbrengen van de plaat kondigt de band ook aan zich aan te sluiten bij het label Deathwish Inc.

Touren en nieuwe muziek

Om het album “Burnt Sugar” te ondersteunen, tourt de band in 2018 en 2019 maandenlang door de Verenigde Staten en Europa. De band brengt ook een opnieuw opgenomen versie van hun track “Stray” uit. Een paar maanden later, in maart 2020, wordt dat gevolgd door de single “Consider b/w Wave of Mutilation“. Waar “Consider” een originele track is, is “Wave of Mutilation” een cover van Pixies, van wie de band zijn naam heeft ontleend. Sindsdien is het een aardig stil rondom de band. Nu is het dus wachten tot Gouge Away zijn instrumenten weer oppakt!

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives