zaterdag 23 februari 2019
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

Maak kennis met… Holding Absence

Het is weer tijd om je aan een nieuwe band te introduceren: deze keer is Holding Absence aan de beurt. Klinkt deze naam je niet bekend in de oren? Geen zorgen, wij brengen je helemaal op de hoogte van deze opkomende groep.

Voor fans van: CaseyBeing As An OceanAcres

Een snelle introductie

De geboorte van Holding Absence

Het is moeilijk om de muziek van Holding Absence te beschrijven; het is posthardcore, het is melodische hardcore, maar tegelijkertijd heeft het een arenawaardig tintje. En de band heeft nog genoeg tijd om verder te experimenteren en te groeien: Holding Absence werd pas gevormd in 2016 en is dus nog relatief jong. Ondanks dat de band pas enkele jaren bezig is, heeft er al wel een wisseling in leden plaatsgevonden. De eerste zanger van Holding Absence was Zac Vernon, die nu muziek maakt in Parting Gift. Toentertijd plande Holding Absence om een vergelijkbaar geluid te hebben als bands zoals Have Heart en Landscapes. De jongens begonnen met deze formatie shows te spelen en brachten hun eerste twee singles uit: “Luna” en “Immerse“.

Heruitvinding

Na enkele maanden verliet Vernon de band om muziek te maken met Parting Gift en werd Lucas Woodland geïntroduceerd als de nieuwe vocalist. Het nummer “Penance” was de reden dat Woodland bij Holding Absence terechtkwam: “Ik was niet bezig met muziek maken en was mijn universiteit aan het afronden toen Feisal El-Khazragi, de huidige gitarist, me vroeg om langs te komen en – uit nieuwsgierigheid – wat vocals op te nemen. Dit was over een instrumentale track, aangezien ze geen zanger meer hadden,” zegt Woodland in een interview. “Het nummer greep me op zoveel niveaus aan, en ik zal altijd dankbaar zijn voor ‘Penace’ dat het me heeft laten zien hoeveel potentie Holding Absence heeft.

Toch was “Penance” niet het eerste nummer dat Holding Absence samen met Woodland uitbracht. Dit was namelijk “Permanent“, volgens Woodland een persoonlijk nummer: “‘Permanentis een heel hoopvol nummer. Het is een smeekbede aan een suïcidale vriend, die probeert hem/haar te herinneren aan al het goede in het leven en dat zelfmoord permanent is, terwijl verdriet en moeilijke tijden tijdelijk zijn.” Niet lang hierna volgde de single “Dream of Me“.

Non-stop aan het werk

Sindsdien timmeren de jongens hard aan de weg. Ze touren bijna non-stop en maakten zo in het afgelopen jaar ook stops in Nederland: één keer als voorprogramma van As It Is en één keer als headliner in N201 te Aalsmeer, spelende met lokale bands Subvert, Take No Prisoners en Immersed.

Ondanks dat ze vrijwel altijd onderweg zijn, blijkt Holding Absence ook genoeg tijd te hebben om muziek uit te brengen. Zo brachten ze niet alleen maar “Penance” en “Heaven Knows” uit in 2017, maar ook twee tracks op de split “This Is As One” met de band Loathe. De nummers heten “Saint Cecilia” en “Everything“, en zijn behoorlijk expressief. “Holding Absence en Loathe proberen altijd iets uit te drukken door middel van muziek – daarom kozen we om samen te werken. Beide bands hebben geprobeerd zichzelf echt tentoon te stellen,” laat Woodland weten. “Holding Absence heeft alle overblijvende kaarten voorafgaand aan het album op tafel gelegd.

Eindelijk een debuutalbum

Fans hebben ruim twee jaar moeten wachten op de eerste schijf van Holding Absence. “We zijn perfectionisten. We zijn ook fans van Holding Absence; we willen dat het debuut geweldig is en we hebben de optie om het geweldig te maken,” legde Woodland afgelopen zomer uit. Nu is het moment toch echt bijna daar, want de band brengt op 8 maart 2019 de plaat “Holding Absence” uit. Het album is hier te pre-orderen en de singles “Like A Shadow“, “Perish” en “You Are Everything” zijn al te beluisteren.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist