dinsdag 2 oktober 2018
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… IDLES

Het is weer tijd om een band aan je voor te stellen. Het zou zomaar kunnen dat je deze band afgelopen zomer al eens voorbij hebt zien komen op een festivalposter: IDLES. Ben je nog helemaal niet bekend met deze Britse punkband? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Een snelle introductie

Lovende kritiek
IDLES vormde zich in 2011 en timmert sindsdien flink aan de weg. Zanger Joe Talbot en bassist Adam Devonshire leerden elkaar kennen tijdens hun studie en besloten een band op te richten. Dit ging in eerste instantie echter niet van een leien dakje: “Het duurde erg lang voordat we productief werden, omdat we geen fucking idee hadden van waar we mee bezig waren, we waren een lange tijd echt verschrikkelijk”, vertelt Talbot hierover. Dit verklaart waarschijnlijk ook hoe de mannen aan hun bandnaam zijn gekomen. Vrij vertaald betekent het namelijk zoiets als lummelen. In 2014 was de vijfkoppige band eindelijk compleet met de toevoeging van drummer Jon Beavis en gitaristen Mark Bowen en Lee Kiernan en kon IDLES serieus aan de slag. De band bracht in de afgelopen zeven jaar meerdere EP’s en twee volledige studioalbums uit. Het debuutalbum “Brutalism” zag vorig jaar het levenslicht en werd met open armen ontvangen door critici. De tweede plaat, die de naam “Joy As an Act of Revolution” draagt, werd afgelopen zomer uitgebracht en kon ook rekenen op lovende recensies.

Zoektocht naar het juiste geluid
Na het uitbrengen van een aantal EP’s begonnen de mannen in 2015 nummers te schrijven voor hun debuutalbum. Tijdens deze periode overleed de moeder van Talbot, na een langdurig ziektebed. De dood van Talbot’s moeder had niet alleen grote impact op het leven van de frontman, maar ook op de rest van de band. Naar eigen zeggen heeft het IDLES geholpen om hun geluid te vinden bij het opnemen van het debuutalbum: “Die periode was zo moeilijk voor ons als band omdat we zoveel zinloze shit met ons meedroegen. Omdat we allemaal eind 20 waren, waren we bang dat we of een radiohit moesten schrijven of er maar helemaal mee moesten kappen. We schreven zelfs een nummer met een popgeluid alleen omdat we dachten dat het populair zou zijn, maar het was zo klote, dat konden we onszelf niet aandoen. Maar zo wanhopig waren we. Op een gegeven moment, nadat mijn moeder was overleden, zijn we bij elkaar gekomen om te kijken waar we in godsnaam mee bezig waren. We moesten opnieuw beginnen.” Talbot’s moeder is op meerdere wijzen geëerd op het album. Haar foto is te zien op de coverart, het nummer “Mother” gaat over haar en haar as is in een gelimiteerd oplage van “Brutalism” geperst.

Secret show
Met het debuutalbum op zak was het tijd voor IDLES om te gaan touren. De band was in 2017 meerdere malen te bewonderen in ons land. Zo speelden de heren een headlineshow in Ekko, Utrecht en stonden ze op festivals zoals Into the Great Wide Open, Eurosonic, Valkhof festival en Motel Mozaique. Vervolgens dook IDLES de studio in voor de opnames van het tweede studioalbum: “Joy As an Act of Resistance”, welke op vrijdag 31 augustus 2018 het levenslicht zag. Oplettende fans konden op maandag 9 juli al genieten van een aantal nieuwe tracks, toen IDLES een secret show speelde in Rotown te Rotterdam. Deze show stond al lange tijd in de agenda van Rotown, maar pas een maand van tevoren werd bekendgemaakt dat deze avond om IDLES zou draaien. Slechts vier dagen later waren alle kaarten verkocht. Ook de rest van de zomer was de band in de buurt op de planken te vinden, tijdens sets op onder andere Rock Werchter en Down the Rabbit Hole. Deze enorme hoeveelheid shows en een ijzersterk nieuw album maakt IDLES één van de meest opvallende bands in de punkscene op dit moment.

Komend najaar keert IDLES met “Joy As an Act of Resistance” onder zijn arm terug naar ons land. De Britten spelen op zondag 4 november een show in Melkweg, Amsterdam. Deze avond is inmiddels stijf uitverkocht. Twee dagen later, op dinsdag 6 november, staat de band in Vera te Groningen. Meer informatie over beide shows vind je hier. De mannen touren vervolgens tot het einde van het jaar nog verder door Europa. Heb je ze dit jaar moeten missen? Je ziet IDLES ongetwijfeld volgend jaar weer terug op meerdere festivals!

Voor fans van: Iceage, Sex Pistols, Shame en Joy Division.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist