maandag 15 april 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… Jawbreaker

Er is een grote kans dat je niet helemaal bekend bent met de Amerikaanse punkrockers van Jawbreaker. De mannen namen maar liefst twintig jaar pauze, maar zijn nu weer terug op de radar. Wij stellen de band, die gezien wordt als een van de meest invloedrijke bands van de emocore-beweging, aan je voor.

Een snelle introductie


Debuutalbum en de eerste break

Jawbreaker vormde zich in 1986, nadat jeugdvrienden Blake Schwarzenbach en Adam Pfahler besloten om een band op te richten. De jongens groeiden op in Santa Monica, Californië, maar verhuisden samen naar New York om te studeren. Schwarzenbach speelde gitaar en Pfahler sloeg op de drums. Hun zoektocht naar een bassist leidde naar Chris Bauermeister, die toevallig een advertentie op de universiteit had opgehangen met de boodschap dat hij op zoek was naar leden voor zijn band. Jawbreaker, eerst nog onder de naam Rise, was geboren. In 1987 besloten de mannen te stoppen met hun studie om naar Los Angeles te verhuizen en zich op het project te storten. Een jeugdvriend van Bauermeister nam in eerste instantie de zang op zich, totdat Schwarzenbach zijn stem had gevonden en de band doorging als trio. De jongens schreven enorm veel nummers en namen in 1990 in slechts twee dagen tijd het debuutalbum op: “Unfun“. Na het uitbrengen van de plaat ging de band op tour door Amerika, maar dit bracht teveel spanningen en stress met zich mee. Jawbreaker kondigde aan het eind van deze tournee aan dat de band uit elkaar ging. Schwarzenbach en Bauermeister keerden hierna beiden terug naar de universiteit in New York om hun studie af te maken.


Operatie tijdens de eerste Europese tour

Een jaar later had Jawbreaker echter spijt van het besluit om te stoppen en vestigde zich in San Francisco om te werken aan zijn tweede album. In 1992 werd de plaat “Bivouac” uitgebracht. Vervolgens vloog de band naar Europa om tijdens een tour van zeven weken zijn eerste shows aan de andere kant van de oceaan te spelen. In de auto naar het vliegveld begon Schwarzenbach echter last te krijgen van zijn stem, nadat tijdens een eerdere show duidelijk was geworden dat hij een poliep in zijn keel had. De zanger was hierdoor tijdelijk zijn stem verloren, maar Jawbreaker besloot de tour toch door te zetten en speelde shows in Nederland, Spanje en Engeland. “Die periode was zo ontzettend zwaar voor me, omdat ik lichamelijk werd uitgedaagd door het zingen. Ik was elke dag angstig om op het podium te staan en te zien wat er zou gebeuren. Maar het was te laat, we moesten de shows spelen anders zou het ons en onze vrienden veel geld kosten“, zei Schwarzenbach hierover in een interview. Tijdens een optreden in Ierland ging het echter mis en werd duidelijk dat Schwarzenbach met spoed een operatie moest ondergaan. De tour werd tijdelijk stilgelegd en de zanger werd geopereerd in Londen. Een aantal dagen na de behandeling maakte de band zijn twee laatste weken van de tour af met shows in Noorwegen, Denemarken en Duitsland.


Touren met de grote jongens en het einde van Jawbreaker

Na de terugkeer in San Francisco waren de jongens van Jawbreaker tijdelijk dakloos, wat wederom zorgde voor frustraties en vermoeidheid. Schwarzenbach besloot zich daarom te richten op het schrijven van nieuwe muziek en begon aan het derde studioalbum: “24 Hour Revenge Therapy“. Het schijfje werd uitgebracht in 1994 en wordt door zowel fans als critici gezien als Jawbreaker‘s beste album. Vlak voor de release van de plaat werd Jawbreaker gevraagd als voorprogramma van Nirvana, tijdens zijn Amerikaanse tour voor het album “In Utero“. De band opende zes avonden voor de grungeband, tot ongenoegen van zijn fans. Deze waren bang dat Jawbreaker hierdoor een contract zou tekenen bij een grote platenmaatschappij en dus niet meer onafhankelijk zou zijn. Jawbreaker kreeg na afloop inderdaad meerdere aanbiedingen en hoewel de band eigenlijk van plan was om te stoppen, tekende hij bij DGC Records. In 1995 werd via deze platenmaatschappij het vierde album “Dear You” uitgebracht. Dit album werd niet goed ontvangen door de fans en zorgde uiteindelijk voor zoveel spanningen dat Bauermeister en Schwarzenbach met elkaar op de vuist gingen. Hierna besloot de band er definitief de stekker uit te trekken, met tegenzin van bassist Chris Pfahler.


Eerste Europese shows in 25 jaar

Ruim twintig jaar later, in 2017, werd aangekondigd dat Jawbreaker een reünieshow zou spelen op de laatste avond van Riot Fest in Chicago. Hoewel er werd gezegd dat dit een eenmalige show zou zijn, speelde de band voor Riot Fest plaatsvond al twee intieme shows in Californië. Begin 2018 werden zeven reguliere shows in Amerika aangekondigd, die allen in een mum van tijd waren uitverkocht. Schwarzenbach liet in maart 2018 in een interview weten dat de band met het idee speelt om nieuwe muziek op te gaan nemen: “Dat is vooral om het voor onszelf spannend te houden. We kunnen niet constant dezelfde nummers blijven spelen. Ik bedoel, ze zijn geweldig voor mensen die ze nog niet live hebben gezien, we hebben geluk dat er mensen zijn die het willen zien, maar we hebben wat nieuwe tracks nodig om het spannend te houden.” In februari van dit jaar liet Jawbreaker weten deze lente voor het eerst in 25 jaar naar Europa te komen. De band staat op vrijdag 26 april op het Belgische Groezrock en speelt op dinsdag 30 april een show in de Amsterdamse Melkweg. Tickets voor dit concert zijn nog te koop. Meer informatie daarover vind je hier.

Voor fans van: Samiam, Sunny Day Real Estate, Leatherface en The Get Up Kids.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist