maandag 7 mei 2018
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

Maak kennis met… nothing,nowhere.

Misschien heb je de naam nothing,nowhere. al eens voorbij zien komen in alternatieve muziekmagazines of bij de line-ups van je favoriete festivals. Maar wie is deze artiest nou eigenlijk? Geen zorgen – wij stellen je aan deze emorapper voor!

Een snelle introductie


SoundCloud-mysterie
Het was 2015 toen Joe Mulherin onder de naam nothing,nowhere. zijn eerste tracks uploadde via de streamingdienst SoundCloud. Binnen een jaar bracht de rapper twee platen uit: “the nothing,nowhere. LP” en “bummer“. In deze tijd wisten maar weinig mensen hoe deze artiest er nou eigenlijk uitzag. “Ik ben gewoon een jongen die muziek maakt in een kelder. Toen ik dit begon nam ik me voor om mezelf niet naar buiten te brengen“, vertelt Mulherin tijdens een aflevering van de Rock Sound-podcast. “Wat je draagt en hoe je eruitziet zou naar mijn mening bijzaak moeten zijn.” Pas in het afgelopen jaar ging hij steeds meer zijn gezicht laten zien, maar hij blijft een mysterieuze aanwezigheid op het internet.

Ook was er in deze tijd de vraag óf hij eigenlijk wel een soloartiest was. Mulherin rapt namelijk wel, maar met de emo-achtige instrumentatie had zijn muziek ook zo door een band gemaakt kunnen zijn. Deze sound is ergens erg logisch, want volgens een interview met The New York Times is hij opgegroeid met klassieke emoformaties als Mineral en The Promise Ring. Invloeden van deze bands zijn duidelijk te horen in tracks als “i’ve been doing well” en “cement“, in de vorm van twinkelende gitaren en droevige melodieën. In dit laatstgenoemde nummer verwijst nothing,nowhere. in de lyrics zelfs naar Taking Back Sunday: “Used to have my fav’s saved, Motorola Razr. Taking Back Sunday, rolling with some skaters.


Explosieve groei
Deze emo-invloeden bleven niet onopgemerkt in de alternatieve muziekscene. Het was een verrassing toen nothing,nowhere. in 2016 meeging op tour met Thrice en La Dispute. Dit was niet alles: in 2017 tourde hij ook door Amerika met Real FriendsHave MercyTiny Moving Parts en Broadside. Met zijn gepassioneerde en verrassend explosieve optredens, die hij uitvoert met een liveband, begon hij met het aanspreken van een compleet nieuwe doelgroep. Niet enkel hiphopfans, maar ook fans van emo en poppunk begonnen zich steeds meer aangetrokken te voelen tot zijn muziek.

Door deze tours was de anticipatie vanuit het publiek hoog voor nothing,nowhere.‘s volgende project: “Reaper“. De plaat kwam eind 2017 uit en werd een behoorlijk succes, wat Mulherin veel heeft gebracht. De muziekvideo van de single “hopes up” met Chris Carrabba van Dashboard Confessional heeft anno 2018 ruim een miljoen views op YouTube en ook de clip van “skully” is ondertussen meer dan een half miljoen keer bekeken. De plaat werd door Jon Caramanica van The New York Times uitgekozen tot het beste album van 2017. Daarnaast mocht nothing,nowhere. spelen in het voorprogramma van Fall Out Boy en Good Charlotte en alsof dat nog niet genoeg was, tourde hij met “Reaper” voor de eerste keer als headliner door Noord-Amerika.


Nieuwe plaat en Europese tour
Nu heeft nothing,nowhere. zijn nieuwe plaat “ruiner” uitgebracht, wat snel een geliefd album is geworden onder de fans. Ook heeft hij zich aangesloten bij het platenlabel Fueled By Ramen, naast welbekende bands als ParamoreBasement en twenty one pilots. Alles wijst erop dat nothing,nowhere. alleen nog maar zal doorgroeien in de muziekwereld. Op dit moment speelt hij echter nog bescheiden zaaltjes en kan je zijn show op 27 oktober 2018 checken in de Amsterdamse Sugarfactory. Ook speelt hij op 26 oktober een show in Kavka te Antwerpen.

Voor fans van: Lil Peep, Lil Lotus en Wicca Phase Springs Eternal.

Album review: “‘ruiner’ is een ontzettend eerlijk album. Zowel op instrumentaal, vocaal en tekstueel niveau stelt Mulherin zich volledig open.


Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist