dinsdag 20 augustus 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… Off With Their Heads

Het is weer tijd om een band aan je voor te stellen! Vandaag is dat de Amerikaanse punkrockband Off With Their Heads. De band stond bijna vijf jaar geleden voor het laatst op Nederlandse bodem en komt nu weer terug. Wij vertellen je graag waarom je hier bij moet zijn.

Een snelle introductie

Het ontstaan van een project

Off With Their Heads is ontstaan in 2003 in Minneapolis, Minnesota. De band is in die zestien jaar al veel van line-up gewisseld, met frontman/zanger Ryan Young en drummer Justin Francis als enige constante. De frontman heeft ooit gezegd dat roulatie in de bandleden zorgt voor een nieuw en jong blijvend geluid. Op dit moment bestaat Off With Their Heads naast Young en Francis uit bassist Robbie Swartwood en gitarist John Polydoros. Over het begin van de band zei Young in een interview: “Ik besloot, nadat ik in andere bands had gespeeld, dat je niet op mensen kunt bouwen. Bij het eerste teken van moeilijkheden stoppen ze ermee. Ik heb Off With Their Heads opgericht als mijn project. Als mensen bij mij willen spelen, dan kan dat. Ik stop er niet mee als iemand weggaat, dat is altijd mijn ding geweest. Nu we al een tijdje met dezelfde groep spelen, ben ik daar minder streng in. Ik hou ervan hoe we nu zijn. We gaan goed met elkaar om en ik zie ze als familie. Ik hoop dat ze er niet mee kappen, maar als ze dat doen, dan denk ik niet dat dat onder slechte omstandigheden zou zijn en ga ik gewoon door.” Na het releasen van een aantal EP’s, bracht Off With Their Heads in 2006 “Hospitals” uit. Deze EP bevat acht tracks, waarvan er een slechts 21 seconden duurt: “Idiot“. Twee jaar later volgde het eerste full-length studioalbum: “From the Bottom“.

Zenuwinzinking tijdens het touren en steun door podcast

In 2010 werd Off With Their Heads opgepikt door Epitaph Records, waarbij de band twee studioalbums uitbracht: “In Desolation” in datzelfde jaar en “Home” in 2013. Tegen het einde van 2013 kreeg Young een zenuwinzinking en zag het allemaal niet meer zitten: “Ik was aan het touren met de band en was eigenlijk gewoon klaar met alles. Op een gegeven moment was iedereen in de band tegen elkaar aan het schreeuwen en besloot ik mezelf terug te trekken in mijn eigen hotelkamer en een handvol pillen weg te werken met whiskey. De volgende ochtend werd ik wakker omdat mijn bandgenoten op mijn deur stonden te bonken en had ik een bericht van mijn vriendin dat ze geen contact meer met me wilde. Na een paar dagen in deze hel trok ik het niet meer. We waren in Canada en moesten nog drie shows spelen. Ik heb tegen de rest gezegd dat ik naar huis moest om mijn problemen aan te pakken. Ze steunden me hier enorm in.”

In de twee jaar daarna was Off With Their Heads weinig actief, maar in 2014 lanceerde Young zijn eigen podcast: Anxious and Angry, vernoemd naar de songtekst uit het nummer “Nightlife“. Met deze podcast wil hij andere mensen helpen: “Het ging langzaamaan met mij iets beter. En toen klikte er opeens iets in mijn hoofd: ik wed dat er duizenden mensen zijn zoals ik die geen idee hebben hoe ze hulp moeten krijgen.” In de podcast praat de frontman over psychische problemen en interviewt daarbij andere muzikanten. Ook geeft hij antwoord op vragen van zijn fans.

Akoestische uitdaging voor een nieuwe plaat

Nadat het langzaamaan beter ging met de frontman, pakte de band de draad weer op. Er werden tours gespeeld, waarbij de band onder andere een bezoek bracht aan de Amsterdamse Winston Kingdom. In 2016 bracht Off With Their Heads zijn vierde studioalbum uit: “Won’t Be Missed“. In de tussentijd had Ryan Young zijn eigen platenlabel, ook met de naam Anxious and Angry, opgezet en bracht het album zodoende onder eigen beheer uit. “Won’t Be Missed” is het eerste complete akoestische album van de band. Er staan geen nieuwe tracks op, maar reeds uitgebrachte nummers van de band, in een akoestisch jasje. “Een aantal oude vrienden zei tegen me dat slechts mijn stem en een akoestische gitaar goed zouden klinken. Ik wuifde het idee altijd weg, omdat ik mezelf er niet getalenteerd genoeg voor vind. Echter vind ik het wel fijn om buiten mijn ‘comfort zone’ te zijn“, zegt Young over dit idee. De frontman zag het opnemen van de plaat als een uitdaging en merkte al snel dat het anders was dan met zijn hele band. Ook deed het mentaal iets met hem: “Toen we de vocalen gingen opnemen, kwam alles weer bij me terug. Ik kwam in dezelfde mentale toestand als tijdens het schrijven van de nummers. De emotie in de tracks is dan ook echt authentiek.” In de zomer van 2016 stond er een Europese tour gepland om “Won’t Be Missed” te promoten. Helaas was Off With Their Heads genoodzaakt om de complete tour te cancelen, omdat Young een familielid bij moest staan die moeilijke tijden doormaakte.

Nieuw album en weer op tour

Na zes jaar met ups en downs vond Off With Their Heads het tijd voor gloednieuwe muziek. Op 16 augustus 2019 werd het vijfde studioalbum uitgebracht: “Be Good“. Dat Young tegenwoordig op een ander punt in zijn leven zit, blijkt wel uit de gedachte achter de plaat: “Alle andere platen gingen over zielig doen en medelijden hebben met jezelf. Deze gaat minder over zelfmedelijden en meer over accepteren hoe verdomde ellendig je nou eenmaal bent.” Hoewel dat misschien nog steeds niet heel positief klinkt, is het grote verandering voor Young. De frontman zegt dat het hem heeft verbaasd hoezeer het pauze nemen van touren, het opbouwen van een leven naast de band en niet constant optreden en drinken hem goed heeft gedaan. Met de titel probeert hij een positieve boodschap te brengen: “De titel is het antwoord op wat je moet doen nu de wereld zo verschrikkelijk is en het klimaat in dit stomme land zo waardeloos. Wees goed, wees luid, dat is denk ik het enige dat je soms kan doen, hoe cliché dat ook klinkt.” Om het album te promoten komt Off With Their Heads volgende maand naar Europa. Op vrijdag 6 september speelt de band een show in Hangar 27 te Antwerpen en op donderdag 19 september in het Haarlemse Patronaat. Voor beide shows zijn nog tickets te koop. Meer details over de concerten vind je hier.

Voor fans van: Against Me!, Dillinger FourBanner Pilot en Iron Chic.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist