zondag 5 mei 2019
 

Geschreven door Florence Villeneuve.

 

Maak kennis met… Polaris

In Australië weten ze hoe je metalcore maakt. Een goed voorbeeld is Polaris, waar we jullie vandaag graag aan voorstellen. Sinds de start in 2012 gaat dit gezelschap uit Sydney erg goed. De eerste twee EP’s creëerden veel anticipatie richting debuutalbum ”The Mortal Coil” . Deze is vervolgens goed ontvangen door de scene. Als resultaat gaat het explosieve Polaris regelmatig op tour met andere bands.

Voor fans van: Parkway Drive, Northlane en The Amity Affliction

Snelle introductie

Veranderingen in de bezetting

Polaris heeft een paar veranderingen in opstelling gehad. Wanneer bassist Matt Steinhausser in 2013 een ander pad op gaat, neemt Jake Steinhausser het over. Ryan Siew is pas zestien jaar oud, maar al extreem getalenteerd als hij de nieuwe gitarist wordt. Toetsenist James West verlaat in 2014 de band. Sindsdien heeft Polaris geen bandlid meer die live de toetsen verzorgd.

‘Doe het zelf’ debuutalbum

Wegens omstandigheden en het budget besluit Polaris “The Mortal Coil” in een gehuurd vakantiehuis op te nemen. De mannen wilden samenwerken met producers en geluidstechnici uit Amerika. Het is verrassend genoeg iets makkelijker om die naar Australië te halen. Drummer Daniel Furrari verteld in een interview het volgende over samenwonen met je producers: ”Het was best wel fijn dat we ‘s avonds nog steeds in hetzelfde huis waren als onze producers, zodat we tijdens het avondeten ook konden praten over wat te doen met nummers.”

Ondanks de fijne sfeer, was het creëren van “The Mortal Coil” niet geheel zonder stress. Om te beginnen mochten producers en geluidstechnici bijna hun laptops niet meenemen in het vliegtuig. Toen iedereen eenmaal was aangekomen bij het vakantiehuis, had Polaris buren om mogelijk te verstoren. Het schrijven van alle luide nummers gebeurde soms dicht tegen deadlines aan, spannend dus. De drums zijn trouwens wel in een aparte studio opgenomen, want thuis gaat dat heel moeilijk.

Voor “The Mortal Coil” experimenteert Polaris met stiltes en atmosferische stukken laten vallen. Verder heeft het album geen echt rustig nummer of intermezzo: constante uptempo energie was het idee. De zang wordt vanaf dit moment ook anders aangepakt door Polaris. Vroeger deed gitarist Jake Steinhausser alle clean vocals en Jamie Hails de screams, nu gaat dat vaak andersom. De band bepaalt per zanglijn wat het beste is. “The Mortal Coil” kwam op 3 november 2017 uit onder labels Resist Records en Sharptone Records.

Tours, tours, tours

Polaris vindt op tour gaan een episch en ongelooflijk deel van zijn carrière. Alle leden vinden zichzelf in deze opmerking van Jake Steinhausser tijdens een interview met The Brag: ”Van jongs af aan zag ik muziek als een mogelijkheid om naar plekken te reizen die ik anders nooit zou zien. Ook al gaan we op tour snel van stad naar stad, het zal mooi zijn om zoveel steden van een onbekend continent te zien.”

Touren doet Polaris voor de fans gelukkig veel! Ook wordt daarbij Nederland niet overgeslagen. Op 9 november 2017 kon je Polaris in Patronaat Haarlem zien tijdens de Never Say Die tour. Wij schreven in onze review dat Polaris strak speelde: ”De groep klinkt als een soort nieuwe Northlane en zet een goede show neer.” Frontman Jamie Hails motiveerde met zijn aanstekelijke energie enig vroeg publiek om te springen. De Engelse muziekwebsite DistortedSoundMagazine vonden twee dagen eerder alle gitaristen al op perfecte toon spelen. Volgens hun zong Jamie zelfs studioperfect.

De band had in 2018 de eer om door zowel Australië als Amerika te touren met Parkway Drive. In Nederland heb je Polaris misschien gezien als opening voor Architects in AFAS Live op 12 januari dit jaar. Polaris kon het na de aankondiging nog steeds niet geloven. Polaris heeft een mini-documentaire uitgebracht over zijn avontuur. Amsterdam staat er helaas niet tussen, maar het blijft een kijkje in de ”gigantische tour”.

Heb je door onze introductie zin gekregen om Polaris live te zien? Dat kan!  Polaris is komende zomer onder andere te zien op Jera On Air 2019. Meer informatie over de line-up en kaartjes voor Jera On Air 2019 vind je hier.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist