dinsdag 4 september 2018
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Maak kennis met… PUP

Het is weer tijd om een band aan je voor te stellen: PUP. Misschien heb je al eens gehoord van de Canadese boys en misschien zegt het je helemaal niks. Geen zorgen, wij vertellen je alles dat je moet weten over PUP!

Een snelle introductie

PUP meets world
PUP
is een vierkoppige punkrockband bestaande uit: zanger en gitarist Stefan Babcock, bassist Nestor Chumak, drummer Zack Mykula en gitarist Steve Sladkowski. De vier jongens kennen elkaar al sinds de middelbare school en begonnen in 2011 officieel met elkaar te spelen als band. In die tijd speelden ze nog onder de naam Topanga, vernoemd naar Topanga Lawrence, uit de televisieserie Boy Meets World. Babcock en de rest besloten in 2013 hun naam te veranderen naar PUP, wat staat voor Pathetic Use of Potential. In de afgelopen jaren bracht PUP twee studioalbums uit: een self-titled album in 2013 en “The Dream Is Over” in 2016.

Touren tot je erbij neervalt
Om zijn gelijknamige debuutalbum uit te brengen kreeg PUP hulp van de Canadese overheid. Nadat het album in oktober 2013 het levenslicht zag werd het direct goed ontvangen door fans en critici. PUP tourde vervolgens intensief door Canada en speelde ook wat shows in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Tegen het einde van 2013 werd PUP opgemerkt door het Amerikaanse platenlabel SideOneDummy Records, waarmee hij een contract tekende om het debuutalbum opnieuw uit te brengen. In april 2014 was de heruitgave van “PUP” een feit. Wat volgde was anderhalf jaar lang intens touren door Canada, de Verenigde Staten, Australië en Europa. PUP speelde toen onder andere een set op het Belgische Groezrock 2014.

Blijven dromen
Het jarenlang touren ging Babcock echter niet in de koude kleren zitten. In 2015 kampte hij met ernstige stemproblemen en werd hem door de dokter verteld dat hij niet meer zou kunnen zingen. De zanger liet het hier echter niet bij zitten en het lukte hem, door goed voor zichzelf en zijn stem te zorgen, er weer bovenop te komen. “We zaten in een akelige periode, maar we zijn er goed uitgekomen. Stefan is hersteld en is in goede vorm nu hij voor zijn stem zorgt. Hij rookt geen wiet meer. Het gaat allemaal om het behouden van wat we hebben.“, zei drummer Zack Mykula over deze tegenslag.

In mei 2016 bracht PUP zijn tweede studioalbum uit, “The Dream Is Over“, vernoemd naar de letterlijke woorden die de dokter tegen Babcock zei bij de diagnose. Nadat PUP al een aantal keer in Nederland mocht spelen als voorprogramma van bands zoals Modern Baseball en Moose Blood, kwam hij in januari 2017 zijn tweede plaat promoten met een headlineshow in Winston Kingdom, Amsterdam.

Nieuw album en nog meer shows
Ook al was de toekomst even onzeker voor PUP, de band liet vorig jaar weten bezig te zijn met een nieuwe plaat. “We hebben geluk dat we met een nieuw project aan de slag kunnen. Nog niet zo lang geleden leek het erop alsof we nooit meer iets zouden opnemen. Dus we waarderen het dat we nog steeds samen touren en muziek maken. We zijn ons ervan bewust dat we veel geluk hebben gehad. Je weet niet wat je hebt totdat je het kwijt bent, of bijna kwijt bent.“, liet Mykula los in een interview. In mei van dit jaar liet PUP via social media weten dat album nummer drie inmiddels zo goed als af is. De band heeft verder nog geen details losgelaten, maar fans kunnen ongetwijfeld dit jaar nog nieuwe muziek van de jongens horen.

PUP tourt ondertussen vrolijk verder en gaat in september mee naar Australië met DZ Deathrays. Later in het jaar kunnen we in Europa ook genieten van PUP, als supportact van Frank Turner & the Sleeping Souls. De bands zullen tussenstops maken in Antwerpen, Tilburg en Amsterdam. Meer informatie over die shows vind je hier.

Voor fans van: Modern Baseball, The Flatliners, Joyce Manor en The Menzingers.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist