zaterdag 11 augustus 2018
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Maak kennis met… YUNGBLUD

YUNGBLUD, zegt het je iets? Grote kans dat YUNGBLUD ook op het podium stond van een festival dat je hebt bezocht, want de band is de laatste tijd véél aan het touren. Hoe dan ook, wij brengen je helemaal op de hoogte van YUNGBLUD.

Snelle introductie

Muzikale invloed en een duidelijke boodschap
YUNGBLUD
is opgericht door de uit Doncaster, Engeland, afkomstige Dominic Harrison. Op zijn zestiende verhuisde hij naar Londen om zich volledig te richten op muziek. Ondertussen zijn we ruim drie jaar verder en tourt hij met YUNGBLUD de hele wereld over. Het is lastig om de band in een specifiek genre te plaatsen, aangezien Harrison invloeden gebruikt uit verschillende genres. “Heethoofdige suburban-poëzie van de jongere Arctic Monkeys en Jamie T., gecombineerd met een gezonde dosis ska en hiphop.“; zo omschrijft Al Newstead van radiozender Triple J de band. Harrison laat weten dat het oude materiaal van Arctic Monkeys zeker inspiratie voor hem is, maar ook artiesten als Eminem worden genoemd: “Wat me enthousiast maakt over deze genres, is dat het uit dezelfde ziel komt. Het is als broer en zus, deze muziekstijlen. Ze geven beide commentaar op een bepaalde cultuur.

De zanger geeft in meerdere interviews aan dat een boodschap in zijn nummers erg belangrijk is. Over zijn track “Psychotic Kids” geeft hij een toelichting: “Het spreekt jonge mensen aan. Want we zijn slim. We hebben een idee over een toekomst, maar het is alsof een oudere generatie het tegenhoudt omdat die er niet klaar voor is dat de wereld daarheen gaat.

Illegale promo
Wie de hele wereld over tourt, moet zelf ook bijdragen aan volle zalen door promotie. Zo bracht YUNGBLUD al eens een bezoekje aan het Amerikaanse televisieprogramma Late Night with Seth Meyers. Maar de band weet zijn show ook op illegale manieren te promoten. Tijdens de tour in Amerika besloot de zanger met zijn drummer en gitarist een bibliotheek in te gaan om een nummer te spelen. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald.

EP en album
Met slechts een paar uitgebrachte tracks stond YUNGBLUD al in verschillende zalen. Uiteindelijk werd er in januari 2018 een EP uitgebracht: “YUNGBLUD EP“. Een halfjaar later volgde het debuutalbum, genaamd “21st Century Liability“. Verschillende tracks van deze plaat werden al voorzien van een video, zoals “Psychotic Kids” en “Polygraph Eyes“.

Akoestische tracks, covers en een nummer in een hitserie
YUNGBLUD
staat bij zijn fans al bekend om zijn energieke liveshows, maar de muzikant weet ook hoe hij een stapje terug moet nemen. Zo werden onder andere de nummers “Polygraph Eyes” en “Anarchist” al in een akoestisch jasje gestopt en officieel uitgebracht. Naast zijn eigen werk speelt Harrison en zijn band af en toe ook graag een cover. Zo werd er een mashup gespeeld van de pophits “Havana” van Camila Cabello en “New Rules” van Dua Lipa en overgoten met een YUNGBLUD-sausje. Dat YUNGBLUD steeds meer succes krijgt, mag duidelijk zijn. Samen met Charlotte Lawrence maakte hij het nummer “Falling Skies” voor de Netflix-hitserie 13 Reasons Why. Daarnaast was zijn track “King Charles” ook te horen in Marvel’s serie The Runaways.

Tour & Nederlandse shows 
In de korte tijd dat YUNGBLUD aan de weg timmert, is hij al verschillende keren in Nederland geweest. Zo speelde hij zijn allereerste uitverkochte show in de Amsterdamse Melkweg. “Ik weet nog dat ik van het podium afging en mensen mij volgden naar mijn kleedkamer. We moesten de deur op slot doen. Het was mental!“, zegt hij vol enthousiasme over dit optreden. Daarnaast werden er ook al shows gespeeld in het Utrechtse EKKO, de Nijmeegse Merleyn en een festivalset op onder andere Rock Am Ring 2018, Mama’s Pride 2018 en Down the Rabbit Hole 2018.

Binnenkort kun je YUNGBLUD zien op het gratis festival Appelpop 2018 in Tiel. Wanneer er weer Nederlandse en Belgische headlineshows op de planning staan, is nog onbekend.

Voor fans van: twenty one pilots, Arctic Monkeys en grandson

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist