donderdag 21 januari 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Memorabele momenten 2010-2020

Op 1 januari 2021 sloten we weer een decennium af. In de afgelopen tien jaar gebeurde er veel in de muziekwereld: nieuwe bands werden ontdekt, we moesten afscheid nemen van muzieklegendes en oudgediende maakte hun comeback.

In deze lijst kijken we terug naar enkele spraakmakende, mooie, verdrietige en toffe momenten uit het laatste decennium: dé memorabele momenten van 2010 tot en met 2020!

Dave Grohl breekt been tijdens live show

De show van Foo Fighters in Gothenburg, Zweden, is ook een die door veel mensen nog wordt herinnert. Op 12 juni 2015 valt frontman Dave Grohl tijdens deze set van het podium en breekt daarbij zijn been. Hij maakt de show uiteindelijk af, maar de eerst volgende optredens worden geannuleerd, waaronder Pinkpop. Wanneer de shows weer worden hervat is er een ware gitaartroon voor de frontman gebouwd, waar vanuit hij de show speelt.

My Chemical Romance break-up en comeback

In 2013 kwam het nieuws naar buiten dat My Chemical Romance zijn einde had bereikt. De in 2001 opgerichte band heeft veel betekent in de alternatieve muziekwereld. Het brak daarom ook het hart van vele muziekliefhebbers toen de band zijn einde aankondigde. De bandleden begonnen verschillende eigen projecten en gingen een andere kant op met hun carrière. Zo werkten Gerard Way en Frank Iero aan hun solocarrières. De muzikanten hielden er blijkbaar van hun fans te plagen, want er werd regelmatig een teaser online gezet. Echter kwam er op 31 oktober 2019 hét bericht naar buiten waarin My Chemical Romance een reunieshow aankondigden. Helaas werden vervolgshows gecancelt vanwege het Covid-19 virus. Echter zullen deze zeker nog hervat worden op een later tijdstip. Wat de verdere toekomst van My Chemical Romance gaat worden, is nog een raadsel.

Het epische biervangmoment van John Coffey

Het is en blijft hét moment van Pinkpop 2015. Misschien zelfs wel het Pinkpop-moment van de laatste tien jaar. John Coffey‘s frontman, David Achter de Molen, staand op de handen van het publiek vangt een biertje dat vanuit het publiek naar hem wordt toe gegooid en drinkt het op. De beelden van het moment gingen al snel de hele wereld over. Hieronder kun je het complete optreden nog eens terugkijken. Rond de 34e minuut is het epische vangmoment te bewonderen.

Busongeluk The Ghost Inside

Eén van de meest heftige gebeurtenissen in de afgelopen tien jaar: het zware busongeluk waar The Ghost Inside en crew bij betrokken waren. Tijdens de Locals Only-tour, waar de band op dat moment mee bezig was, raakten meerdere bandleden en crewleden zwaargewond en overleden twee crewleden. De band heeft zich veel uitgesproken over alle steun die ze ontvingen in deze tijd. De bandleden zijn een lang traject doorgegaan van revalidatie. Tijdens deze periode deelde de band updates over hun toekomst als band, waaronder een oplossing voor het drummen van Andrew Tkaczyk. Inmiddels heeft The Ghost Inside ook een nieuw album uitgebracht en is bezig met het plannen van nieuwe shows.

Het vliegende drumstel: Your drummer sucks

Het gebeurd wel eens vaker dat een optreden live niet helemaal lekker verloopt. Tijdens de show van The Ataris in Asbury Lanes loopt het op het podium helemaal uit de hand. Frontman Kris Roe is overduidelijk niet tevreden met zijn drummer Rob Felicetti, die een fout lijkt te maken. Tijdens het nummer “Your Boyfriend Sucks” breekt de zanger de complete drumset af en gooit vervolgens onderdelen richting de drummer. Het moment is de te zien vanaf 4.30.

Einde Vans Warped Tour

Het afgelopen decennium kende ook het einde van het Amerikaanse reizende festival: Vans Warped Tour. In 2018 werd voor de laatste keer een volledige tour gepland door heel Amerika. In 2019 bestond het festivals 25 jaar en daarom werd er nog een speciale editie gehouden in slechts drie plaatsen. Daarna was het reizende festival echt voorbij.

Terroristisch aanslag concert Eagles Of Death Metal

Eén van de meest heftige gebeurtenissen in de laatste tien jaar is zonder twijfel de aanslag in Bataclan, Parijs. Op 13 november 2015 werd het optreden van Eagles Of Death Metal doelwit van een terroristische aanslag. Uiteindelijk overlijden er 89 personen in de concertzaal in Parijs. Er zijn in de tussentijd meerdere documentaires gemaakt over die avond, waaronder Nos Amis (Our Friends) van Colin Hanks en de Netflix mini-serie 13 Novembre: Fluctuat Nec Mergitur.

Noodweer Pukkelpop 2011

Iets wat een leuk festivalweekend had moeten worden, liep uit in een drama. Tijdens de eerste dag van Pukkelpop 2011 slaat het noodweer toe. Een korte maar zeer heftige onweersbui raast over het festivalterrein in het Belgische Kiewit. Door flinke hagelstenen stort een van de festivaltenten in, waar juist veel mensen probeerden te schuilen. Uiteindelijk stort de tent in en kost dit vijf mensen het leven. Uit respect voor de slachtoffers wordt het festival voor dat jaar volledig afgeblazen. 

Van evenementenpagina naar meme-verzameling

Jera On Air 2019. Het zou een mooie editie worden met headliners Parkway Drive en Architects. Na de poster onthulling kwam al snel het nieuws naar buiten dat Architects niet meer zou optreden. De reden: de bandnaam stond niet groot genoeg op de poster. De evenementenpagina op Facebook van Jera On Air veranderde hierdoor binnen enkele minuten in een overzicht met de meest geniale memes.

Witch Doctor: de clip die tot leven komt

In 2013 bracht De Staat zijn derde album “I_CON” uit met daar op de track “Witch Doctor“. Ruim twee jaar later krijgt de single een spraakmakende clip. Het maakt niet uit waar de band speelt na het uitbrengen van de clip, het publiek weet tijdens deze track precies wat zij moeten doen. De video komt elke set weer helemaal tot leven.

Coronapandemie annuleert festivalseizoen 2020

Een van de meest recente gebeurtenissen, maar zeker noemenswaardig is de COVID-19 pandemie. Hierdoor werden vanaf maart massaal concerten geannuleerd. Toch bleef er telkens nog hoop voor de zomer, maar helaas betekende het virus ook het einde voor de festivalzomer van 2020. Geen Pinkpop. Geen Lowlands. Geen Sziget. Geen Graspop. Geen Jera On Air.

Bring Me the Horizon breekt tafel Coldplay

Een van de meest besproken momenten tijdens de NME awards in 2016, is het optreden van Bring Me the Horizon. En dan vooral het moment waarop frontman Oliver Sykes zijn performance voortzet óp de tafel van Coldplay. Uiteindelijk stort de tafel in en loopt de zanger weg. Sykes heeft later gezegd dat dit niet bewust richting Coldplay was gericht. Echter had de band zich eerder al uitgesproken over de albumcover van Coldplay‘s “Head Full Of Dreams” die verdacht veel leek op die van “Sempiternal“.

Overlijden muzikale legendes

Het afgelopen decennium moesten we ook afscheid nemen van een groot aantal artiesten. De wereld werd in de alternatieve scene vooral opgeschrikt door het overlijden van Architects’ Tom Searle, die na drie jaar in 2016 de strijd tegen kanker verloor. In 2017 stond de scene opnieuw op zijn kop toen bekend werd dat Linkin Park‘s Chester Bennington een einde aan zijn leven had gemaakt.

In de afgelopen tien jaar namen we ook afscheid van onder andere Van Halen‘s Eddie van Halen, Falling In Reverse‘s Derek Jones, The Proidy‘s Keith Flint, We Came As Romans‘ Kyle Pavone, The Cranberries‘ Dolores O’Riordan, Mötorhead‘s Lemmy Kilmister en Eddie Clarke, AC/DC‘s Malcolm Young, Chris Cornell, 3 Doors Down‘s Matt Roberts, Megadeth‘s Nick Menza, Stone Temple Pilots‘ Scott Weiland, After the Burial‘s Justin Lowe en Suicidal Tendencies‘ Tim Williams.

Tim Lambesis huurt moordenaar in voor vrouw

Er was een hoop over te doen; in 2013 huurde Tim Lambesis, de zanger van As I Lay Dying, iemand in om zijn (inmiddels ex-)vrouw te vermoorden. In mei 2014 pleitte hij schuldig en werd hij veroordeeld voor zes jaar gevangenisstraf. Dit bracht veel teweeg in de muziekwereld en voor de band. De reacties van fans waren dan ook niet altijd even mild. In 2016 kwam Labesis vrij en twee jaar later maakte As I Lay Dying bekend weer verder te gaan in zijn orginele formatie. Het laatste opvallende nieuws rondom de zanger is dat hij in december 2020 in het ziekenhuis terechtkwam met zware brandwonden.

Na tien jaar weer terug van weggeweest

Wat hebben Rammstein, Krezip en Tool gemeen? Alle drie kwamen ze afgelopen decennium terug met een nieuw album. Voor allemaal was het de eerste nieuwe plaat, gevuld met nieuwe muziek, in tien jaar tijd! Gelukkig voor de fans bleven Rammstein en Tool wel de afgelopen jaren nog touren. Krezip maakte in 2019 zijn comeback tijdens Pinkpop én met enkele headlineshows in Ziggo Dome.

Afscheid Slayer

In 1981 werd de Amerikaanse trashmetal-band Slayer opgericht. De band werd steeds groter en behoorde uiteindelijk tot The Big Four in de metal-scene; Anthrax, Metallica en Megadeth. In 2018 kondigde de band na 37 jaar zijn einde aan. In november 2018 gaf de band nog een concert in Zwolle. Als laatste sloot de band zijn carrière af met een aantal festivalshows in Europa.

Dit is een klein overzicht van gebeurtenissen in de afgelopen tien jaar in de alternatieve muziekwereld. Wat zijn voor jou de meest memorabele momenten geweest in deze periode? Deel het met ons via Facebook en/of Twitter!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist