donderdag 4 mei 2017
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

New Found Glory – Makes Me Sick

De poppunkscene kent dan wel enorm veel jonge bands, maar er zijn ook genoeg bands die al veel langer bezig zijn. Zo is New Found Glory dit jaar twintig geworden. Dit jubileumjaar brengt ook een nieuw album met zich mee: “Makes Me Sick”. Hiermee krijgt de band de kans te laten horen dat hij nog steeds sterk in zijn schoenen staat.

Een alleenstaande infadende gitaartoon, enkele powerakkoorden en hierna meteen overgaan op een snelle drumpartij. New Found Glory aarzelt niet om op een hoog tempo te beginnen. Het refrein van de eerste track, “Your Jokes Aren’t Funny“, is aanstekelijk en de enigszins nasale stem van frontman Jordan Pundik past hier goed bij. Op het volgende nummer, “Party On Apocolypse”, hebben juist de coupletten de hoofdrol. De band neemt hierin terug en speelt uiterst lekkere melodietjes.

De stemming op deze plaat is ontzettend zomers. Dit komt voor in de tekst van onder andere “Call Me Anti-Social”. Pundik zingt: “I’m trapped in another boring summer, while everyone is living it up.” Op het gebied van instrumentatie is die sfeer, naast de gebruikelijke vrolijke gitaren, terug te horen door middel van tropische elementen. Zo gebruikt de band percussie tijdens het intro van “The Sound of Two Voices”. Dit is apart, maar werkt verrassend goed. Ook zijn er op dit album synths aan te pas gekomen. Op veel tracks, zoals “Say It Don’t Spray It”, zijn deze goed gebalanceerd en zorgen ze voor een optimistische toon. Echter pakken ze op andere momenten net iets te heftig uit.

New Found Glory geeft van begin tot eind vol gas, zonder eraan te denken op de rem te trappen. Bijvoorbeeld “Barbed Wire”, dat opent met een catchy intro. Met ook nog een knallend refrein en een drummer die zijn drumstel kapot lijkt te willen slaan, is dit misschien wel het hoogtepunt van deze plaat. Een rustpunt was misschien wel toepasselijk geweest ergens op dit album, maar een gebrek hieraan stoort niet veel wanneer een band zoveel pit heeft.

Het album duurt maar iets langer dan een halfuur, dus voor je het weet heb je nog maar twee nummers te gaan. De baslijn in “Short and Sweet” is pakkend, maar voor de rest is de track met een dertien-in-een-dozijn gitaarmelodie maar weinig memorabel. De band weet de plaat gelukkig wel meer dan prima te eindigen: “The Cheapest Thrill” geeft je nog één laatste bom aan energie en laat je wensen dat er meer was.

Makes Me Sick” is al met al een sterk album met overwegend vrolijke sferen. Zonder veel af te wijken van zijn popppunk roots weten de mannen van New Found Glory toch nieuwe dingen uit te proberen. Op heel enkele momenten werkt deze experimentatie niet zo goed, maar in het algemeen geeft het toch een aangenaam fris tintje aan de plaat. De band heeft bewezen na twintig jaar in hetzelfde genre nog steeds interessant te zijn. Complimenten!

Beoordeling: 8,5
Releasedatum: 28 april 2017
Platenlabel: Hopeless Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist