vrijdag 17 november 2017
 

Geschreven door Angela Papadogamvraki.

 

Prophets of Rage leunt op repertoire Rage Against the Machine in 013

Uit de as van Rage Against the Machine, Cypress Hill en Public Enemy is Prophets of Rage herrezen. Deze band, met een duidelijke boodschap, stond op donderdag 16 november in de Tilburgse 013 met Tranzlate in het voorprogramma.

In het voorprogramma staat de Rotterdamse band Tranzlate. Deze hebben wij helaas gemist. Vier minuten voor de officiële aanvangstijd gaan de lichten uit en verschijnt DJ Lord op het podium. Hij warmt het publiek op voordat Prophets of Rage het podium betreedt. Althans, hij doet een poging. Hij start met het Amerikaanse volkslied en draait daarna gevarieerde muziek, maar krijgt weinig respons van het publiek. Na ruim een half uur verschijnen de mannen waarvoor de zaal voor gevuld is: Prophets of Rage. 

De band trapt af met “Prophets of Rage” en maakt hiermee duidelijk wie vanavond de baas is. Vervolgens gaan de bandleden vrij snel over naar het repertoire van Rage Against the Machine: “Testify“. Tom Morello, de gitarist van de band en bekend van Rage Against the Machine en Audioslave, zet in met een iets te scherp gitaargeluid dat je oren doet piepen en gaat daarna over in “Take the Power Back“. De band staat bekend om zijn uitspraken over de Amerikaanse politiek, zo ook vanavond. Rapper Chuck D: “Amerika wordt momenteel geregeerd door twee apen, waaronder Trump.” Het is het startsignaal voor “Hail To the Chief“. De eigen muziek van Prophets of Rage brengt weinig beweging bij de concertgangers: het lijkt bij velen onbekend. Covers van Rage Against the Machine zorgen uiteindelijk voor de eerste moshpits tijdens “Guerrilla Radio“. B-Real, de rapper van de band en frontman van Cypress Hill, probeert deze sfeer erin te houden met “Legalize Me“: “Een track die eigenlijk was geschreven voor stoners, maar inmiddels ook bedoeld is voor immigranten.”

Wanneer het tempo flink is opgevoerd in de zaal, vertelt Chuck D dat er vanavond ook dertig jaar hiphop wordt gevierd. B-Real steekt een joint op en vraagt het publiek dit ook te doen. Een mix aan tracks van zowel Cypress Hill en Public Enemy komt voorbij. De band besluit in alle gekte ook een moment van rust te pakken. Er wordt stilgestaan bij de dood van Chris Cornell met “Like a Stone” van Audioslave. De lichten zijn gericht op een lege microfoonstandaard en het publiek zorgt voor de zang.

Echter is de rust van korte duur, want Morello knalt er daarna een gitaarsolo in, met merkbaar beter geluid dan aan het begin van de show. “Unfuck the World” is het eerste eigen nummer dat met enthousiasme wordt ontvangen. Toch keert de band weer terug naar Rage Against the Machine. Het is overduidelijk dat het publiek hier geen enkele moeite mee heeft. “Bulls On Parade” zorgt ervoor dat 013 flink wordt losgeschud, maar zodra “Killing In the Name” wordt ingezet lijkt het alsof een bom ontploft is in de zaal. De zaal bestaat grotendeels uit een moshpit. Mensen die hier geen zin in hebben, moeten uitwijken naar de trap. 

Prophets of Rage heeft vanavond laten zien dat hij een energieke en sterke show kan neerzetten. De show kwam moeizaam op gang, maar eindigde in een show vol explosies. Toch draait het grotendeels om Rage Against the Machine en Cypress Hill. Fans lijken dit niet erg te vinden, want zelf zijn zij ook in het jaren negentig repertoire blijven hangen. De band kondigde aan volgend jaar terug te komen en dan zijn wij er zeker weer bij!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives