vrijdag 17 mei 2019
 

Geschreven door Lianne Brand.

 

Rammstein geeft alles op “RAMMSTEIN”

De fans van Rammstein hebben lang moeten wachten. Het heeft tien jaar geduurd voordat het nieuwe studioalbum ter wereld werd gebracht. Maar vandaag op 17 mei 2019 is het zover. “RAMMSTEIN” is eindelijk te beluisteren en natuurlijk willen we weten wat de befaamde Duitse groep ervan heeft gemaakt. De fans waren al lekker gemaakt met de nummers “DEUTSCHLAND” en “RADIO” en willen snel horen, wat er nog meer op dit schijfje staat.

De plaat wordt gestart met de track “DEUTSCHLAND“. De videoclip die reeds was uitgebracht telde net geen tien minuten en had al voor veel ophef gezorgd wegens de uitwerking van het lied. Echter is het niet te ontkennen dat het een ijzersterk geheel is en de heren houden van het opschudden van de media. Het is een perfecte opener, want de essentie van Rammstein is niet beter te voelen dan in deze track. Het geluid alleen al kan je niet anders doen denken dan: ‘Dit is Rammstein‘. Het tweede pareltje op de plaat is “RADIO“, die ook al is uitgebracht, vergezeld met een videoclip. Dit lied brengt net wat meer swing in het geheel, door de opbouw van de muziek en de refreinen. Zoals je verwacht van een nummer als deze, zing je hem voor het einde al mee.

ZEIG DICH” opent opmerkelijk met een klassiek koor in het (deels) Latijn. Met een up-beat tempo wordt er door het nummer gestampt. Waar de coupletten kort en krachtig zijn, is het refrein melodischer, met langere uithalen van Lindemann. Het wordt ook weer afgesloten met hetzelfde koor, wat zorgt voor een mooie cirkel. Gevolgd door “AUSLÄNDER“, die leuk in elkaar is gezet door de opening met lichte techno-invloeden. Ook maakt Lindemann gebruik van meerdere talen: Frans, Engels, Duits en Russisch. Het is goed te zien dat de band hier en daar wat nieuwe dingen probeert en wat experimenteert, maarwel trouw blijft aan zijn eigen stijl.

En Rammstein zou Rammstein niet zijn, wanneer er niet een nummer in zit met een provocerend tintje. “SEX” is zo’n nummer, met de teksten: “Sex! Komm mit mir, denn besser widerlich als wieder nicht, wir leben nur einmal, wir lieben das Leben, wir lieben die Liebe“. De tekst spreekt voor zich. Er wordt even een andere sfeer aangenomen bij de track “PUPPE“, waar een verhaal aan je wordt voorgedragen. Het zusje gaat iedere dag weg en je krijgt een popje om je te vergezellen. Bij het refrein gaat zanger Lindemann door het lint en rukt de kop van de pop en bijt overal in. Ze hebben uitgepakt, want er is niet meer te spreken van zang, nee, alleen maar totale waanzin. Lindemann schreeuwt de longen uit zijn lijf. Je voelt de pure krankzinnigheid.

Maar na al deze drukte en al het losgaan komt “WAS ICH LIEBE“, wat totaal niet over de top is. Het is rustig, waardoor na de eerste helft het wat vlak aanvoelt. Echter wordt de rust nog even doorgezet. Ook “DIAMANT” opent terughoudend. Het opent met een akoestische gitaar en heel mooi ingetogen zang. Het nummer duurt enkel twee minuten, maar in die twee minuten luister je naar wat hij zingt, want je wordt even stil door hoe hij het naar voren brengt. Een bijna ongekend element, Lindemann en de gitaar die het publiek in zijn grip neemt, waar de metal even achterwege gelaten wordt.

WEIT WEG” toont die elektrische invloeden wederom, maar de pit wordt teruggebracht. Op zich ligt het nummer wel lekker in het gehoor, door de alom bekende stijl van de band. Maar het toont niet veel speciaals in vergelijking met het rest van het schijfje. Hierdoor valt hij net wat meer naar de achtergrond. “TATTOO” spreekt eigenlijk voor zichzelf. Een nummer waar gepassioneerd wordt gezongen over het zetten van tatoeages en het laten tonen ervan. Als afsluiter “HALLOMAN” is typerend voor de band. Een nummer met wederom een verhaal erachter. “Hallo kleines Mädchen, wie geht es dir? Mir geht es gut, sprich nicht zu mir, steig einfach ein, ich nehm’ dich mit“, wekt genoeg speculaties. De track is een stuk heavier in contrast met de voorgaande nummers wat zorgt voor een goed einde.

Na tien jaar is eindelijk hét album er. Er is duidelijk te zien dat de heren van alles wat hebben geprobeerd. Helaas viel er hier en daar een nummer iets meer naar de achtergrond, wat jammer is. Gelukkig hebben de heren zeker niet hun essentie verloren. De fans hebben in ieder geval weer nieuw materiaal om van te genieten en wie weet kunnen we hierna weer tien jaar wachten.

Beoordeling: 8.5/10
Releasedatum: 17 mei 2019
Label: Universal Music

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist