vrijdag 10 september 2021
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Suicide Prevention Day: De alternatieve scene biedt hulp

Op 10 september is het internationale Suicide Prevention Day. Op deze dag staat het voorkomen dat mensen zelfmoord plegen centraal. Helaas komt het ook binnen de alternatieve scene nog vaak voor dat mensen kampen met depressies of suïcidale gedachten. Er zijn vele stichtingen en organisaties opgezet door bands, recordlabels en fans om te helpen. Deze stichtingen en organisaties proberen aandacht te krijgen voor psychische problemen, en waar dat lukt, geld op te halen om mensen te helpen.

Kamp jij met suïcidale gedachten? In Nederland kun je het telefoonnummer  0800-0113 bellen om met de zelfmoordpreventielijn te praten. Ook kun je via hun website informatie vinden over online therapie en zelfhulp.

Songs That Saved My Life

Songs That Saved My Life is een serie albums gemaakt naar initiatief van Hopeless Records in samenwerking met Sub City Records. Op de albums zijn covers te vinden van bands die bij Hopeless Records een recorddeal hebben. Zij hebben tracks gecoverd die veel emotionele waarde voor ze hebben. Zo heeft With ConfidenceDrops of Jupiter” (origineel van Train) gecoverd en The MainTransatlanticism” (origineel van Death Cab for Cutie).

De leadsingle van de eerste editie van ”Songs That Saved My Life” was een cover van Natalie Imbruglia‘s ”Torn” door Neck Deep. Deze single werd uitgebracht op Suicide Prevention Day in 2018.

Een deel van de opbrengsten van de albums gaat naar organisaties die mensen met psychische problemen helpen. Momenteel werken ze samen met Crisis Text Line, Hope For The Day, The Trevor Project en To Write Love On Her Arms. Ook hebben ze wel eens samengewerkt met LGBTQ+ organisaties tijdens Pride Month.

Linkin Park

Nadat Chester Bennington zelfmoord pleegde in 2017, besloten de andere leden van Linkin Park er alles aan te doen om te voorkomen dat fans hetzelfde zouden doen. Dit begon met de website #MAKECHESTERPROUD. Op de website is informatie te vinden die mensen die met suïcidale gedachtes kampen zou kunnen helpen. Ook startte Linkin Park een nieuwe tak binnen hun Music For Relief stichting, het One More Light Fund.

Met het One More Light Fund wordt Chester Bennington zijn liefde en drang om anderen te helpen geëerd. Donaties gaan naar het Solar Suitcases programma, een stichting die elektriciteitspakketten geeft aan klinieken voor mentale gezondheid in gebieden zonder elektriciteit. Kort na het opzetten van deze stichting gaf Linkin Park een concert om het leven te vieren, ter ere van Chester, samen met andere bands.

Ook gaat een deel van de donaties van het One More Light Fund naar 320 Changes Direction, een stichting van Talinda Bennington, de weduwe van Bennington, en The Campaign to Change Direction. Hun missie is verandering brengen in hoe er over psychische problemen wordt gedacht. Ze proberen hoop te geven en hulp te bieden aan iedereen die het moeilijk heeft met zijn mentale gezondheid.

Head Above The Waves

Head Above The Waves is een organisatie die probeert om meer bewustzijn te creëren rondom depressie en zelfbeschadiging onder jongeren. Ze willen op een positieve en creatieve manier helpen om van een slechte dag een goede dag te maken.

Dit initiatief werd opgepakt in de alternatieve scene. Meerdere bands, waaronder Enter Shikari en Trash Boat, hebben video’s opgenomen voor Head Above The Waves. Daarnaast is de stichting mee geweest op enkele tours om hun ideeën te promoten. Via deze weg proberen ze jongeren te bereiken en te helpen.

Volgens Head Above The Waves hebben zeventig procent van de jongeren en ouders het gevoel dat ze niet over zelfbeschadiging kunnen praten. Alleen al praten over depressies en zelfbeschadiging kan helpen. Heads Above The Waves probeert ziekenhuisopnames te verminderen. Daarnaast willen ze zorgen dat mensen zich comfortabeler gaan voelen rondom dit onderwerp, zodat jongeren zich meer begrepen gaan voelen.

Heads Above The Waves heeft een YouTube-kanaal waar de video’s met alternatieve bands te vinden zijn en andere video’s over mentale problemen, en hoe je daarmee om kan gaan.

Weet dat als het niet goed gaat met jouw geestelijke gezondheid, je niet de enige bent. Bovenstaande organisaties doen hun best om het leven een stukje beter te maken voor mensen die het moeilijk hebben. Suicide Prevention Day is opgericht om te voorkomen dat mensen een einde maken aan hun leven. Als je hulp nodig hebt, praat erover met vrienden of familie of bel naar de zelfmoordpreventielijn (0800-0113).

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives