maandag 1 oktober 2018
 

Geschreven door Tijs Blom.

 

Terror laat boosheid en frustraties horen op “Total Retaliation”

Terror is al sinds 2002 een van de grote spelers in het hardcoregenre. Zowel live als op cd levert de band dan ook al jaren kwaliteit. Zeker de klassieker “Keepers of the Faith” is een album dat het genre mede definieert. Met het zevende studioalbum “Total Retaliation” wil de band dit graag nog eens overdoen. Zal dit album net zo goed zijn als de eerdere platen?

De Californiërs weten met “This World Never Wanted Me” de toon direct te zetten. De band is boos. De teksten van vocalist Scott Vogel worden hierin ondersteund door vuig gitaarwerk, beukende drums en de gangvocals van zijn medemuzikanten. Snel wordt er direct meer gas gegeven en is het “Mental Demolition” dat het tempo op het album opvoert. Een brute breakdown mag natuurlijk niet missen in een hardcorenummer. Vogel neemt geen blad voor de mond wanneer hij deze inluidt: “Humanity. You sicken me. Disintegrating, all around me”. De Amerikanen zijn ook duidelijk goed met tempowisselingen. Op de nummers “Get off My Back” en “One More Enemy” gaat het tempo dan ook regelmatig op en neer. De laatstgenoemde track sluit weer prima af met een pittige breakdown.

Halverwege de plaat is de titeltrack “Total Retaliation” te horen. Met een sterke riff en een goeie vaart laat het nummer een wat metalachtig geluid horen. Ook de gitaarsolo heeft hier een aandeel in. Na de titeltrack komt met “Post Armageddon Interlude” de verrassing van het album. De instrumentatie maakt plaats voor een middelmatige trapbeat en Vogel laat in plaats van zijn reguliere geschreeuw horen dat hij ook kan rappen. Geen raps van wereldklasseniveau, wel een nieuw geluid. Waarschijnlijk zullen weinig luisteraars hierin geïnteresseerd zijn, en ook zal het nummer niet veel nieuwe fans aantrekken.

Behind the Bars” komen de frustratie en boosheid weer goed naar voren: “I’m still suffering. A life of pain from the start.” De teksten zijn weinig verhullend. Het gitaarwerk is meer melodisch dan in de andere nummers van “Total Retaliation”. Zeker in het razendsnelle refrein geeft dit het nummer een duistere ondertoon. Afsluiter “Resistent to the Changes” is met drie minuten de langste track van het album. Het nummer heeft een hoog meezinggehalte, en brengt met een laatste breakdown en refrein de plaat al vroeg ten einde.

Terror weet al jaren solide albums uit te brengen, en “Total Retaliation” is hierin ook zeker geen uitzondering. Met een speeltijd van nog geen half uur is de plaat wel wat aan de korte kant, maar kwaliteit gaat natuurlijk boven kwantiteit. De muzikanten laten op het album horen dat ze nog altijd vol met energie en frustraties zitten. Dit belooft veel goeds voor de toekomst!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 28 september 2018
Label: Nuclear Blast

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives