woensdag 2 september 2020
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

The Front Bottoms bereikt een goed balans op “In Sickness & In Flames”

Het is lastig om The Front Bottoms met één genre te omschrijven: folk, indie, punk en emo zijn allemaal stijlen die bij deze band passen. Met zijn laatste album, genaamd “Going Grey”, besloot de groep ook meer popelementen in zijn muziek te verwerken. Zal The Front Bottoms dit voortzetten op zijn nieuwe plaat, “In Sickness & In Flames”?

Het eerste nummer, “everyone blooms”, zet de toon voor deze plaat perfect. Iets waar The Front Bottoms geliefd voor is bij zijn fans, is dat hun teksten over ongemak, verdriet en relaties herkenbaar zijn. Maar op dit hele album hebben de lyrics vaak even positieve boventoon. “Wherever you are, you are gonna be fine, everyone blooms in their own time,” verzekert frontman Brian Sella de luisteraar in het anthem-achtige refrein. Maar in “camouflage” komen ook gewoon rechtdoorzee teksten over emotioneel instorten en niet opvallen in de crowd: precies wat we verwachten van deze band en wat klinkt het lekker.

Vooral qua instrumentatie is The Front Bottoms weer grotendeels terug naar zijn roots. Alhoewel misschien iets minder in-your-face, klinken de akoestische (en soms elektrische gitaren) heerlijk energiek, bijvoorbeeld op “montgomery forever”. De karakteristieke stem van Sella zingt hier enigszins ongemakkelijk overheen. Het explosieve refrein van deze track zal absoluut, wanneer het weer mag, een favoriet zijn in een concertsetting. Aan het einde van dit nummer is een gesprek te horen tussen de bandleden in de studio en vervolgens een korte monoloog over liefdesverdriet. Door momenten als deze voelt het album persoonlijk en uniek.

Deze persoonlijke benadering is wat deze plaat zo mooi maakt. Het is misschien niet zo jeugdig als ooit – de bandleden groeien ten slotte ook op – maar het is desondanks eerlijk. Dit is te horen op “the hard way”, een pleidooi over hoe juist pijn je de beste levenslessen kan leren. Het enige minpunt is dat dit nummer misschien wat rustig is voor dit onderwerp en daarom cheesy aanvoelt. Gelukkig maakt de band dit goed met “leaf pile”, een energieke track vol elektrische gitaren die gemaakt is om heerlijk mee te schreeuwen.

Een ander hoogtepunt is “bus beat”. Dit is een zomerse track met een goed contrast tussen rustige coupletten en een upbeat refrein. En voor je het weet ben je aangekomen bij de afsluiting van het album: “make way”. Dit is nogal anders dan de rest van de plaat. Het begint klein en intiem, met enkel pianoakkoorden en de stem van Sella. Langzaam bouwt dit nummer door middel van percussie- en strijkinstrumenten op naar een groots einde. 

The Front Bottoms is op “In Sickness & In Flames” opgegroeid zonder zijn eigenheid te verliezen. Herkenbare teksten, eerlijkheid, meezingbare refreinen en opgewekte gitaren: dit album heeft het allemaal.

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 21 augustus 2020
Platenlabel: Fueled By Ramen

Laat een reactie achter:

Spotify playlist