zaterdag 29 september 2018
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

The Rasmus weet Effenaar om te toveren tot oefenruimte

De vrijdag kondigt het al eventjes aan: het weekend staat voor de deur. In de Eindhovense Effenaar wordt dat op 28 september goed ingeluid. De Finse heren van The Rasmus staan in de Grote Zaal met Overlaps en The Shiver in het voorprogramma.

Iets te vroeg begint de Italiaanse band Overlaps. De vierkoppige band lijkt in het begin wat nerveus. Er zit genoeg talent in en meer dan genoeg potentie, want op momenten komt dit zeker om de hoek kijken. Vooral bij zangeres Gloria Piccinin is dit te merken, want op de momenten dat ze haar zelfverzekerde kant laat zien, als ze bijvoorbeeld zingt of screamt, staat er direct een echt volwassen band. Zodra ze het publiek moet – althans; dénkt te moeten – vermaken, zie je toch nog wat twijfel. Pas zodra het nummer “Is This Really Love?” bijna voorbij is, en daarmee de set ook, zie je een band die zelfverzekerd is.

De eveneens Italiaanse band die hierna op de planken staat, The Shiver, geeft direct een verkeerde impressie. Drie van de vier bandleden komen klappend en juichend het podium op alsof ze blij zijn om zichzelf te zien. Daarnaast worden de dame en heren vergezeld met een intronummer alsof de hardste metalband op aarde een show komt spelen. Maar zodra er wat rustige rock gespeeld wordt, valt dat toch een beetje tegen. Dan alleen maar luisteren. Als je je waant in een donkere kroeg, waar maximaal ruimte is voor twintig man en er vijftig man binnen staat, is deze band perfect. Dit is echt muziek die helemaal thuishoort in een donkere, vieze kroeg. Dit is op geen enkele manier negatief! Maar op dit podium komt The Shiver niet goed genoeg over. Was alles dan niet goed geplaatst? Zeer zeker niet! De instrumentale delen zijn zo lekker gespeeld dat je er meer van wilt. Vooral als je dus je ogen dichtdoet en je plaatst in een donker hok.

De band waar iedereen al lang op heeft gewacht, The Rasmus, komt nu laten zien waarom er zoveel fans naar Eindhoven zijn afgereisd. Bij de eerste paar nummers, “F-F-Falling”, “Guilty” en “No Fear”, lijkt frontman Lauri Ylönen vreselijk goed bij stem te zijn. Maar zodra het iets fragielere “Empire” wordt gespeeld, en je Ylönen’s stem goed kan horen, merk je dat hij vandaag toch meer door zijn neus zingt dan gebruikelijk. Gelukkig is dit maar met vlagen en is zijn stem in het algemeen een heerlijk ruw pareltje. Met nadruk op ruw. Het is vrijdag, dus tijd voor weekendmuziek: “a ballad for the Friday night feeling”, zegt Lauri en “Justify” wordt gespeeld. Vrij gauw is duidelijk dat de fans niet op rustige muziek zitten te wachten; totdat er daadwerkelijk een akoestische set te zien is.

Een van de twee hoogtepunten deze avond is deze akoestische sessie. Zodra Ylönen de tekst niet meer weet van “Still Standing”, wordt het ineens heel erg huiselijk, gezellig en toegankelijk: alsof je met de jongens in de oefenruimte zit. Met wat grappen, gelach en nog een paar pogingen om “Still Standing” te spelen, is het tijd om te realiseren dat de tekst niet meer boven water komt. Hoog tijd om Effenaar te laten zien wat hij nog wél in zijn mars heeft. Razendsnel vuurt Lauri het intro van “Funky Jam” door de microfoon.

Daar waar het al jaren helemaal losgaat op “In the Shadows” bij The Rasmus, gaat het er vandaag tamelijk rustig aan toe. Vanzelfsprekend wordt er harder meegezongen, gejuicht en gedanst dan de rest van de avond, maar hier gaat de show in Melkweg afgelopen december er met de winst vandoor. Dit ligt echter totaal niet aan de mannen zelf, want hoe verder het concert vordert, hoe beter het allemaal klinkt!

De toegift bestaat uit de recentelijk uitgebrachte track “Holy Grail”, het dreunende “Wonderman” en het tranentrekkende “Sail Away”. Een vreemde volgorde, want bij “Holy Grail” merk je dat maar weinig mensen deze kennen. “Wonderman” zou dé afsluiter moeten zijn; zo hard dreunt deze door je heen. Na een rustige afloop met “Sail Away” gaat iedereen met een rustig en vooral tevreden gevoel de trappen van Effenaar’s Grote Zaal af.

All photos are owned by Smash Press and are protected by copyright. Feel free to share these photos wherever, but credit the photographer and link back to www.smashpress.nl. Photos are not allowed to use for commercial purposes without permission. For additional information you can mail to info@smashpress.nl.

Alle foto’s zijn in het bezit van Smash Press en zijn auteursrechtelijk beschermd. Deel de foto’s vooral waar je maar wilt, zolang je er naamsvermelding bij hebt staan van de desbetreffende fotograaf, met een link naar www.smashpress.nl. Foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming. Meer info via info@smashpress.nl.

TIP: Voor Windows-gebruikers: ctrl + klik op een foto om in een nieuw tabblad te openen. Voor Mac-gebruikers cmd + klik.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist