dinsdag 6 februari 2018
 

Geschreven door Fabian Rozendaal.

 

Thrash or be thrashed: 37 jaar Slayer

Slayer kondigde op maandag 22 januari zijn afscheidstour aan. Een goede reden voor een terugblik op de carrière van de band. Al 37 jaar lang mogen we genieten van de muziek van deze legendarische thrashmetalband. Hier is een overzicht met een aantal belangrijke momenten in de geschiedenis van Slayer.

Het begint allemaal met het debuutalbum “Show No Mercy” in 1983. De mannen van Slayer hebben geen geld om een album op te nemen en zoeken een oplossing. Uiteindelijk wordt het spaargeld van frontman Tom Araya bij elkaar gesleept en is er nog een lening nodig van de vader van gitarist Kerry King. Dit is hoe de eerste plaat van Slayer opende:

Na het uitkomen van “Hell Awaits” en “Reign In Blood“, respectievelijk in 1985 en 1986, is Slayer niet meer weg te denken uit de metalwereld. Als je lijstjes met de beste metaltracks aller tijden bekijkt, moet je goed je best doen om een lijst tegen te komen waar geen enkel nummer van een van deze twee albums in staat. Laat staan een lijst zonder überhaupt een nummer van Slayer. Bovendien ontving de band voor de platen “Reign in Blood“, “Seasons In the Abyss” en “Divine Intervention” gouden platen in de Verenigde Staten. “World Painted Blood” en “Repentless” gingen goud in Polen.

Slayer heeft altijd bekend gestaan als een geweldige liveband. Het maakte over de tijd niet uit dat de mannen ouder werden, de Amerikanen hadden altijd genoeg energie om een supershow neer te zetten. Dit werd nog maar eens benadrukt toen de band in 2004 de prijs voor Best Live Act won op de Metal Hammer Golden Gods Awards.

Samen met Metallica, Megadeth en Anthrax staat Slayer bekend als onderdeel van de Big Four of Thrash. Deze vier bands hebben het thrashmetalgenre voortgetrokken naar de hoogtes die het genre uiteindelijk bereikt heeft. Dit is een titel die de band eer aan doet. Gezamelijk hebben de groepen geweldige shows gegeven, ondanks dat het niet altijd even goed boterde tussen vooral Slayer en Megadeth. In tegenstelling tot Metallica veranderde Slayer weinig aan zijn stijl en wist met de pure thrash veel succes te boeken.

Er kan niet over de carrière van de thrashmetalgoden gesproken worden, zonder het te hebben over de dood van gitarist Jeff Hanneman. In 2011 werd hij ziek nadat hij gebeten was door een spin toen hij bij een vriend was. Uiteindelijk overleed hij in 2013 aan leverfalen. Hanneman was een van de oprichters van de band, dus zijn dood kwam hard aan. Ondanks het overlijden van Hanneman bleef Slayer dat jaar gewoon shows geven. Zo maakte de band in 2013 deel uit van de line-up van Lowlands.

In de 37 jaar dat Slayer bestaat, heeft de band ook veel prijzen gewonnen, en niet alleen voor beste Live Act. Met twee Grammy Awards voor Best Metal Performance in de buidel mag de groep niet klagen. Dat de band een legendarische status heeft, wordt onderschreven door de Icon Award bij de Metal Hammer Golden Gods Awards in 2007 en de Kerrang! Legend-onderscheiding bij de Kerrang! Awards in 2013.

Er hoeft nog niet direct afscheid genomen te worden van Slayer, want de legendarische band gaat nog op tour voordat hij ermee ophoudt. Een tour waarop de Amerikanen waarschijnlijk niet minder gaan klinken dan vroeger. De vraag is wel welke band de plaats van de metalgiganten over gaat nemen. Komt er ooit nog een thrashmetalband van dit statuur? Deel via Facebook en Twitter jouw beste herinnering aan Slayer.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist