woensdag 30 december 2015
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Tien feiten rondom rock legende Lemmy Kilmister

Op 29 december kwam het nieuws naar buiten dat Lemmy Kilmister is overleden. Kilmister overleed op 70 jarige leeftijd aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker, die drie dagen eerder bij hem ontdekt werd. Lemmy Kilmister was de oprichter, zanger en bassist van de rockband Motörhead. Om zijn leven te eren hebben wij een overzichtje gemaakt met een aantal feitjes over Kilmister en zijn band Motörhead.

1 – Bijnaam
De rock legende werd op 24 december 1945 geboren en kreeg van zijn ouders de naam Ian Fraser Kilmister. Later kreeg hij de bijnaam “Lemmy“. Geruchten gaan dat hij deze naam kreeg, omdat hij vaak geld wilde lenen van vrienden. Hij vroeg dan iets in de richting van: “Lemmy a few bucks.

2 – Religie
Kilmister was geen voorstander van religie en geloof. Dit kwam mede doordat zijn vader, die dominee was, het gezin verliet. Kilmister was nog maar drie maanden oud toen zijn vader de benen nam.

3 – Aparte verzameling
Naast muziek maken had Lemmy ook nog een andere hobby. De bassist spaarde namelijk verschillende spullen van de Nazi’s. Hij liet eerder weten dat hij gefascineerd was door deze spulletjes, maar dat hij hiermee niet het nazisme wil steunen of achter de denkwijze van Nazi’s staat.

4 – Eerdere carrière
Lemmy begon zijn carrière als roadie bij niemand minder dan Jimi Hendrix. Voordat Lemmy Motörhead oprichtte was hij bassist in Hawkwind. Begin 1975 werd hij uit deze band gezet vanwege drugsbezit. Het laatste nummer dat Lemmy schreef voor deze band ging onder de naam: “Motörhead“. De track was te vinden op een b-side van de single “Kings of Speed“. Later ‘coverde’ hij de track met Motörhead.

5 – Oprichting Motörhead
Nadat hij uit Hawkwind was gezet, richtte hij in juni 1975 Motörhead op. De umlaut op de tweede ‘O’ heeft geen invloed op de uitspraak. Kilmister vertelde ooit in een interview dat dit er voor zorgde dat het er ‘Duitser’ uitzag, waardoor het gemener overkwam. Het is nooit echt duidelijk geworden of dit echt de reden achter de umlaut is.

6 – Albums
Lemmy maakte samen met zijn band 33 albums. Hiervan zijn zeven platen live opgenomen. Het eerste album kwam in 1977 uit onder de naam “Motörhead“. Het laatste album verscheen in 2015 onder de naam “Bad Magic“.

7 – Documentaires
In 2010 werd er een film gemaakt over Lemmy. Deze documentaire werd op 29 december uitgezonden op NPO 3 en is tot en met 30 januari ook terug te kijken via deze link. In 2005 werd er een documentaire gemaakt over de band: Motörhead: Live Fast Die Old.

8 – De grootste hit
Het meest bekende nummer van Motörhead is waarschijnlijk “Ace of Spades“. De track werd ook vanaf 1982 in diverse films gebruikt waaronder Walking Dead 3, Zombie Nightmare en Free Jimmy. Daarnaast is het nummer te vinden op het spel Rock Band 2. Waarvoor de originele tekst iets werd aangepast.

9 – SpongeBob Squarepants
In 2004 kwam The SpongeBob Squarepants Movie uit. In deze film is een aangepaste versie van de track “You Better Run” van Motörhead te horen. Voor de film werd namelijk de versie “You Better Swim” opgenomen. Waarbij slechts een klein deel van de tekst werd aangepast.

10 – Motörhead in Nederland
Lemmy kwam verschillende keren naar Nederland met zijn band. De laatste keer was in 2014, toen gaf Motörhead een concert in de Ijsselhallen, Zwolle. In 2010 was de band één van de acts op Pinkpop. Daarnaast zou de band in het verleden een concert hebben gegeven in Paradiso. Dit optreden ging echter niet door. Er gaan geruchten dat Lemmy het podium niet groot genoeg vond.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist