zondag 13 december 2020
 

Geschreven door Sanne Raatjes.

 

Tien tracks waarvan je soms bijna zou vergeten dat het covers zijn

Het kan een band maken of breken: coversongs. Een riskant, maar dapper iets om te doen als artiest. De meeste bands proberen het nummer niet een-op-een na te maken, maar er juist hun eigen draai aan te geven. Soms is dat zo goed gedaan, dat je eventjes vergeet dat het een cover is. Wij hebben tien geweldige coversongs uit verschillende genres voor je uitgezocht.

Devin Townsend Project & Ween

Als je denkt aan eigenaardige en uitgesproken artiesten, dan kom je al snel bij Devin Townsend (Project) en Ween terecht. Het originele nummer komt uit 2003 en schiet alle kanten op qua stijl. Devin heeft er een eigen sausje overheen gegoten, waardoor de song wat ambient, rustiger en theatraler is. De cover staat op het album “Transcendence” en is uitgebracht in 2016.

Cradle of Filth, Machine Head & Iron Maiden

Drie pioneers uit drie compleet verschillende genres. Cradle of Filth toverde “Hallowed By Thy Name” in 1998 om tot een spookachtige track en Machine Head maakte er in een 2007 een thrash variant van. Maar origineel blijft toch echt die van Iron Maiden, uitgebracht in 1982.

Judas Pries & Fleetwood Mac

Naast dat deze twee bands uit Groot-Brittannië komen en invloed hebben gehad op hedendaagse muziek, hebben ze nog meer dingen gemeen: liefde en passie voor de gitaar. Judas Priest maakte 1978 een eigen versie van “The Green Manalish”.

Stick to Your Guns & Florence + Machine

Het duurde eventjes voordat “Dog Days Are Over” van Florence + Machine een hit werd. De hardcore punkers van Stick To Your Guns namen de hit onder handen en maakte er ook een prachtige videoclip bij.

Gamma Ray & Birth Control

Het nummer “Gamma Ray” lijkt haast gemaakt te zijn voor de band Gamma Ray. Niks blijkt minder waar, het oorspronkelijke liedje is namelijk van Birth Control en kwam al in 1972 uit. Waarna Gamma Ray op zijn beurt er een heerlijk energievolle, voornamelijk live gespeelde, hymne van maakte.

Apocalyptica & Edvard Grieg

Een van de bekendste deuntjes aller tijden, waarvan er vaak waarover vaak wordt gediscussieerd wie het van wie heeft gesampled. “In the Hall of the Mountain King” is heel vaak gebruikt als inspiratiebron, zo ook voor Apocalyptica. Deze oorwurm komt oorspronkelijk al uit 1875 en is gecomponeerd door Edvard Grieg.

Heaven Shall Burn & Edge of Sanity 

De mannen van Heaven Shall Burn hebben het nooit onder stoelen geschoven dat ze Edge of Sanity hebben gecoverd. Met pure agressie brachten ze het nummer in 2006 uit. Dit resulteerde erin dat “Black Tears” een echte knaller werd tijdens optredens van de Duitsers.

Heidevolk & Normaal

Twee bands van eigen bodem. Heidevolk heeft namelijk “Vulgaris Magistralis” in 2005 een nieuw leven in geblazen. De cover van Normaal wordt, zoals zij het in 1990 ook deden, volledig in het Achterhoeks gezongen. En toch is de cover een groot succes in het buitenland geworden. Ah-hoo, bumbubumm!

Alestorm & Pirates Of The Sea

Een niet zo voor de hand liggende cover: “Wolves of the Sea” komt namelijk voort uit het Eurovisie Songfestival 2008. Pirates of the Sea, afkomstig uit Letland, belande in de finale van de competitie op een knappe twaalfde plek, maar ook de piraten van Alestorm wisten er in 2009 goed mee te scoren.

Blind Guardian & Queen

Dat Blind Guardian en Queen dezelfde charismatische en theatrale uitstraling hebben, is duidelijk. Blind Guardian gaf zijn eigen draai aan de ballad “Spread Your Wings” in 1992. Als je niet zou weten dat Queen het nummer in 1977 al had gemaakt, zou je haast denken dat de powermetal-pioniers de track zelf geschreven hebben.

Natuurlijk zijn er nog veel meer covers te vinden, dus deel vooral via Facebook en Twitter wat jouw favoriete cover is!

Kan jij geen genoeg krijgen van covers? Check dan ook zeker deze covers van populaire boybands en girlgroups. Of ontdek meer vergelijkbare sounds in onze feature ‘Gejat, geïnspireerd of toeval?’

Laat een reactie achter:

Spotify playlist