donderdag 23 april 2020
 

Geschreven door Lianne Brand.

 

Trivium laat ons alle hoeken van de kamer zien met “What the Dead Man Say”

24 april komt Trivium met zijn tiende plaat “What the Dead Man Say”. De Amerikaanse band had aangekondigd dat het een samenkomst zou zijn van de beste punten van de band. Dit zou een divers aanbod moeten zijn, want over negen albums is natuurlijk flink wat gehoord. Toepasselijk heeft dit tiende album tien tracks. Hoeveel laat Trivium ons zien?

We beginnen met “IX” wat een inleidend stuk muziek is en naadloos aansluit op de titeltrack “What the Dead Man Say“. Ze beginnen slim, want het refrein gaat lekker in je hoofd zitten. Je hoort de lyric “What the dead man say” aankomen en kan dus binnen enkele seconden al iéts meezingen. Daarbuiten blijft het tekstuele gedeelte gewoon hangen en trekt het de aandacht. Het gitaargeluid in het intro van “Catastrophist” sleept je mee in een harder nummer. De band is fenomenaal in het schrijven van verslavende refreintjes, want deze track heeft wéér zo een herkenbaar geluid dat het nog uren, zo niet dagen zal blijven hangen.

Ruigheid in de stem en knetterharde snaren die je tegemoetkomen, dat is waar menigeen Trivium-fan zeker op hoopt. Die stijl wordt komt bij “Amongst the Shadows and the Stones” zeker duidelijk naar voren: we gaan duidelijk een standje luider. Deze ruigheid wordt ook gebruikt in “Sickness Unto You“. Misschien wat minder door een ingetogener opbouw, maar ook hier laat de band zijn kunnen zien.

Dat Trivium muzikaal fantastisch in elkaar zit, hoort eenieder natuurlijk, maar vooral bij “Bending the Arc to Fear” wordt een prima staaltje gitaarwerk geleverd. Vergezeld met de vocals van zanger Matt Heafy is er een steengoed mengsel gebrouwd. Misschien heeft de stem in deze track niet altijd de verdiende aandacht, maar de band probeert op “What the Dead Man Say” een groot aanbod te geven.

We sluiten af met “The One We Leave Behind“. Het uptempo ritme en retesnelle drums geven je energie. Adrenaline pompt door je lijf. Niet zo slim nummer om op de snelweg te draaien, of toch wel? Ligt eraan of je de boete wilt betalen! Maar het is zeker een nummer om op te knallen. Misschien beter om je huis mee schoon te maken. Zeker op de solo kan wel een stofzuiger de hoekjes van de kamer zien!

Conclusie: een compleet album, maar wat kort. Met “IX” niet meegerekend telt “What the Dead Man Say” slechts negen volledige tracks. Jammer, wanneer de fans een dikke drie jaar hebben moeten wachten. Kwaliteit is echter overduidelijk geleverd.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 10 april 2020
Label: Warner Music

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist