dinsdag 1 mei 2018
 

Geschreven door Renske Berckmoes.

 

Van lokale gymzaaltjes naar het grootste muziekfestival in China

De weg naar roem is lang en helaas niet zonder obstakels. Zo ook in de muziekwereld. Het is hard werken voor weinig geld. Hoop blijven houden dat jij de gouden kans krijgt om de hele wereld jouw muziek te laten aanschouwen. Maar uiteindelijk is het dat allemaal waard. Vraag maar aan de bandleden van Spoil Engine.

Er was eens…
De Belgisch-Nederlandse band begon in 2004 en valt qua stijl in hetzelfde straatje als Machine HeadPanteraKillswitch Engage en Slipknot. De eerste 4-track demo zorgde voor een plek in het voorprogramma van Arch Enemy, wat op zijn plaats weer leidde tot een show op Graspop Metal Meeting 2007. In hetzelfde jaar volgde ook de eerste plaat: “Skinnerbox v.07“, waarbij vooral de singles “Enter the Arena” en “Fitting the Pieces” de aandacht trokken van velen. Het album werd in de zomer van 2007 de best verkochte metalplaat in België.

Enkele hoogtepunten
Het was misschien een klein balletje en het rollen ging niet zo heel snel, maar de bal gíng rollen. En nam op zijn weg enkele hoogtepunten mee. Veel supportshows van grote namen volgden, waaronder SepulturaVolbeatFear FactoryProngKillswitch EngageMotörheadMegadeth en Papa Roach. De opvolger van “Skinnerbox v.07“, “Antimatter“, zorgde voor een optreden op Pukkelpop en een tweede show op Graspop Metal Meeting. Na een kleine line-upwisseling eind 2010 begon het schrijven aan “The Art of Imperfection“. De release hiervan, inclusief de populaire track “Nerve Cell“, zou een herhaling op eerdergenoemde festivals veroorzaken naast een dertigtal shows in Nederland en België. Er was echter nog geen sprake van ‘een wereldwijd podium’, maar dat zou niet lang op zich laten wachten.

Stormsleeper” en een nieuw label
Vorig jaar brachten de leden van Spoil Engine hun nieuwste pareltje uit: “Stormsleeper“. Dit gebeurde onder de vlag van Arising Empire, onderdeel van de Duitse platenmaatschappij Nuclear Blast. En daarmee trad de band in goed gezelschap: ook SlayerChildren of BodomNightwish, Dimmu BorgirIn FlamesKataklysm en Meshuggah tekenden eerder al bij het laatstgenoemde label. Nu wilde het balletje pas echt gaan rollen. Het leidde namelijk niet alleen tot supportshows van Prong in Ierland en Groot-Brittannië, maar het bezorgde de band ook een plekje op internationale festivals als het Duitse Summer Breeze en het Europees talentzoekende Eurosonic Noorderslag.

Vandaag, morgen en… overmorgen?
Spoil Engine bewijst nogmaals dat goede connecties belangrijk zijn, want hun contacten met For I Am King leidde kortgeleden tot een tour door China. Van Beijing en Shanghai tot aan het MIDI festival: het grootste muziekfestival van het Aziatische land. Maar je gaat niet zomaar terug naar huis na zo een tour. De band plakte er dan ook nog een Europese tour achteraan met shows in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Wat er voor de komende zomer op de agenda staat? Niks spannends… Gewoon: een optreden op Zwarte Cross, een voorprogrammaatje van Sepultura en een showtje op het grootste metalfestival van Europa: Wacken Open Air. Wie weet wat we nog kunnen verwachten…

Niet iedereen heeft dus het geluk om via YouTube toevallig ontdekt te worden en een wereldster te worden. Je moet vooral veel geduld hebben. Maar als er dan toch een motto in dit verhaal naar voren moet worden gebracht: de aanhouder wint. Altijd.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist