zondag 1 november 2020
 

Geschreven door Kim Hageman.

 

Wereld Veganisme Dag: 7 tracks in de strijd voor veganisme

Vandaag is het Wereld Veganisme dag. Elk jaar op 1 november wordt de aandacht wereldwijd gericht op deze levenswijze. Veganisme is een levensstijl die door steeds meer mensen ter wereld wordt nageleefd. Het richt zich namelijk op geen dierenleed, zorgzamer voor het milieu zijn en een betere gezondheid. Het richt zich dus ondertussen ook op de invloed die wij als mensen hebben op de wereld. Veel muzikanten zetten zich er ook voor in. Bekijk hieronder een overzicht van een aantal hiervan.

Voice of the Voiceless” – Heaven Shall Burn

Zoals de titel eigenlijk al verraadt richt Heaven Shall Burn zich met deze track op de dieren die zich niet kunnen verdedigen. De band sprak zich jaren geleden uit als veganisten en dit is dus ook verwerkt in zijn muziek. Met de teksten “For the weakest of the weak. For the lowest of the low. My voice for the voiceless. My fists for the innocent,” maken de mannen zich hard voor de stemloze dieren.

Another World” – Gojira

De mannen van Gojira zijn luidruchtige voorstanders van veganisme. De band heeft meerdere tracks gericht op het dierenleed dat op dit moment nog zoveel in de wereld voorkomt. In de video van “Another World” laat de band ook zien hoe de wereld stukje bij beetje kapot gaat en de band de planeet verlaat. Check dus vooral de video ook even.

Ready to Fall” – Rise Against

Rise Against is één van de bekendste punkrockbands die zich muzikaal inzet voor veel verschillende thema’s, waaronder dierenleed en milieurampen. De track “Ready to Fall” is hier een duidelijk voorbeeld van. Zowel de lyrics als de beelden zijn gemaakt om mensen bewust te maken.

Naysayer” – Architects

De all-vegan band Architects zet zich al een lange periode in tegen dierenleed. Sinds het het album “Daybreaker” is de band ook een stuk politiek agressievere tracks gaan schrijven. Onder andere met het nummer “Naysayer” uit de band zijn reactie op het commentaar dat hij ontving na zijn statements over veganisme en organisaties zoals Sea Shepard.

White Eyes” – Changing Tides

Nederlandse band Changing Tides richt zich met dit nummer op de zuivelindustrie. Het nummer is geschreven vanuit de beleving van de koe in deze industrie. Steeds meer mensen weten wat de zuivelindustrie namelijk betekent voor koeien en kalveren.

Chains of Silence” – Stephanie Braganza

Sing- en songwriter Stephanie Braganza spreekt zich hardop uit over veganisme en tegen dierenleed. In de video zet de artieste zichzelf in als boegbeeld voor de koeien in de industrie. Met de lyrics “Free me. There are no excuses for these chains. Free me.” maakt ze een duidelijk statement.

Clams Have Feelings Too (Actually They Don’t)” – NOFX

Als afsluiter van dit lijstje hebben we opnieuw een bekende poppunkband die zich, met een enigszins lachwekkende titel, richt op het eten van dieren en het leed hiervan. Echter maken de lyrics het een duidelijk verhaal: “Some birds talk, most others sing. I don’t see you eating a talking bird“.

Er bestaan nog veel meer tracks omtrent veganisme, dierenleed en milieubewustheid. Welke tracks rondom dit thema ken jij nog? En welke artiesten zetten zich hier nog meer voor in? Deel het vooral met ons via Facebook en Twitter!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist