donderdag 1 november 2018
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Wereld Veganisme Dag: muziek zonder dierenleed

Het is vandaag 1 november en dat betekent: Wereld Veganisme Dag. Deze feestdag wordt sinds 1994 jaarlijks gevierd en vindt precies een maand na Wereld Vegetarisme Dag plaats. Voor wie even niet weet wat dit nu precies inhoudt: vegetariërs eten over het algemeen geen vlees en geen vis. Veganisten gaan een stapje verder en consumeren daarnaast ook geen zuivel, eieren en dierlijke bijproducten zoals honing. Het veganisme is enorm in opmars en ook veel bands en muzikanten houden er een dierleedvrije leefstijl op na. Wij zetten zes van deze artiesten op een willekeurige rij.

Rob Zombie
Als je naar zijn door horror beïnvloede muziek luistert zou je het waarschijnlijk niet snel denken, maar Rob Zombie gaat al jaren als veganist door het leven. Toen hij, ruim dertig jaar geleden, op de middelbare school een documentaire over slachthuizen zag, besloot hij vegetariër te worden. Niet veel later heeft hij ook zuivel en andere dierlijke producten afgezworen. De zanger is hiernaast een bekend dierenactivist en gebruikt zijn invloed graag om samen te werken met verschillende organisaties. Op dit moment is hij te zien in een advertentie van dierenbeschermingsorganisatie Compassion Over Killing, in de hoop dat de Amerikaanse overheid stopt met het gebruik van een nieuwe hogesnelheids-slachtmachine.

Alissa White-Gluz – Arch Enemy
De frontvrouw van Arch Enemy noemt het veganisme “de ultieme vorm van rebellie”. In een recent interview liet Alissa White-Gluz weten dat volgens haar metal en veganisme hand in hand zouden moeten gaan: “Naar mijn mening is metal altijd al de meest gepassioneerde vorm van muziek geweest. Het is dus alleen maar logisch om gepassioneerd te zijn over wat je zegt en overbrengt op een album of tijdens een liveshow.” White-Gluz is al haar hele leven vegetariër en werd in haar tienerjaren veganist. Ook heeft ze haar vriend, Doyle Wolfgang von Frankenstein van de horrorpunkband Misfits, overgehaald om een veganistische leefstijl aan te nemen. Samen sierden ze vorig jaar de cover van Vegan Health & Fitness Magazine.

Architects
Alle vijf de bandleden van Architects gaan als veganist door het leven. Ook de in 2016 overleden gitarist Tom Searle volgde deze leefstijl. Daarnaast is frontman Sam Carter ambassadeur van de non-profitorganisatie Sea Shepherd. De band is ook absoluut niet bang om zijn mening te laten horen over actuele onderwerpen zoals politiek, het milieu en de bio-industrie. In 2012 waren de mannen te zien op een poster van peta2, wat voor veel kritiek op de de band zorgde. Desalniettemin leverde dit Architects een jaar later de Libby-award op; een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan beroemdheden en bedrijven die strijden voor dierenrechten.

Oliver Sykes – Bring Me the Horizon
Bring Me the Horizon‘s frontman Oliver Sykes eet niet alleen zelf veganistisch, ook deelt hij dit graag met anderen. Afgelopen zomer opende hij zijn eigen barcade, een bar annex arcade, in Sheffield. De barcade heet Church – Temple of Fun en is een plek met onder andere veganistisch eten, livemuziek en zelfs een tattooshop. Sykes werd vegetariër in 2003, nadat hij een documentaire zag over het dierenleed op boerderijen en besloot dat hij hier geen deel van wilde uitmaken. Tien jaar later nam hij de stap naar het veganisme. De frontman is verder een bekend gezicht van PETA en ontwierp ooit een T-shirt waarvan de opbrengst naar dit goede doel ging.

Between the Buried and Me
Drie van de vijf bandleden van Between the Buried and Me zijn veganist. Zanger Tommy Rogers, bassist Dan Briggs en gitarist Paul Waggoner leenden ook allemaal hun gezicht aan dierenrechtenorganisatie peta2. Waggoner sprak hier onlangs over in een interview: “Toen wij opgroeiden was het veganisme heel groot. Er waren hardrockbands, zoals Earth Crisis, die veganistisch waren en ook veel andere bands die erover preekten. In die tijd waren bijna al mijn vrienden vegetariër of veganist, ook al zijn ze dat nu niet meer allemaal. Maar dat was dus heel erg aanwezig in onze muziek. Ook al zongen we er niet letterlijk over, het was er wel.”

Frank Iero
Frank Iero, ooit gitarist van My Chemical Romance en nu frontman van zijn eigen project Frank Iero and the Patience, werd in 2008 door PETA uitgeroepen tot meest sexy beroemde vegetariër. Iero besloot in zijn kindertijd te stoppen met vlees eten: “Ik ontdekte waar mijn eten vandaan kwam en op welke wrede wijze vlees en vleesproducten werden gemaakt. Geen normaal mens zou een video moeten kunnen kijken over het afslachten van een dier en dan vrolijk een hamburger kunnen gaan halen.” Inmiddels heeft ook Iero de stap genomen naar het veganisme en is hij een welbekend strijder voor dierenrechten.

Welke van jouw favoriete artiesten gaan er als vegetariër of veganist door het leven? Laat ons weten wie er aan deze lijst toegevoegd moet worden via Facebook en Twitter.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist