woensdag 27 februari 2019
 

Geschreven door Renske Berckmoes.

 

While She Sleeps slaat bravere, melodische weg in op “SO WHAT?”

Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar op vrijdag 1 maart is het zover. While She Sleeps releaset op die dag zijn vierde studioalbum: “SO WHAT?“. Elf gloednieuwe nummers met elk, zoals we gewend zijn van de heren uit Sheffield, een boodschap die recht voor zijn raap is. Op de vorige album “You Are We” was een duidelijke ontwikkeling in geluid te horen. De vraag is dus of deze melodische verschuiving zich heeft voortgezet op de nieuwste plaat.

De opener van “SO WHAT?“, gelijk ook de single die als eerste is gereleased, laat While She Sleeps horen zoals we de band kennen: explosief en muzikaal erg sterk. Ook de lyrics van “ANTI-SOCIAL” doen er niet voor onder en de boodschap is glashard en bloedeerlijk: “I’m not anti-social, I’m anti-bullshit.” De high-pitched snaredrum tussendoor maakt het een heerlijke track om naar te luisteren, je hoort de opgekropte woede weerklinken in de kenmerkende schreeuwerige stem van Lawrence Taylor. Tijdens de break klinkt er bijna dubstepachtige Skrillex door de speakers. Zeker niet elke luisteraar zal dit als een negatieve ontwikkeling zien.

I’VE SEEN IT ALL“, “INSPIRE” en titeltrack “SO WHAT” laten de opgefokte energie die je hebt opgedaan na “ANTI-SOCIAL” een beetje inzakken. En dat is stiekem best jammer. De nummers hebben de typische While She Sleeps-kenmerken, hoewel de verschuiving van keiharde punk/metalcore naar het meer poppy-genre duidelijk te horen is. Je hoort ook telkens eenzelfde opbouw met de rustige intro en het veelvuldig herhalen van de refreinen, zoals ook in popnummers.

De intro van “THE GUILTY PARTY” trekt de aandacht door de opvallende zang, ondanks de opbouw – je raadt het al – dezelfde structuur blijft houden. Hoewel de tracks wat voorspelbaarder zijn op “SO WHAT?“, gaat While She Sleeps nog steeds gewoon kneiterhard uit zijn plaat. Met elf stevige songs, vol vette breakdowns, melodische gitaarriffs en retesnelle drumpartijen tikt het album bijna een uur aan muzikaal vermaak aan.

Bij “HAUNT ME” en “ELEPHANT” moet je eigenlijk af en toe de cleane en meerstemmige zang wegdenken. Want tussen die stukken sta je gewoon lekker hard mee te headbangen. Het is bijna zonde dat die stukken ertussen zitten, het haalt soms echt het tempo eruit terwijl je er net zo lekker in zit. Maar wie weet is het wel juist gedaan om je een adempauze te gunnen tussen al dat muzikaal geweld in.

In plaats van een knallend en spetterend einde, worden de laatste paar nummers helaas niet per se heftiger of verrassender. “SET YOU FREE“, “GOOD GRIEF” en “GATES OF PARADISE” hadden ook bijna op een stevig popmuziekalbum kunnen staan, op de versnelde metalcorestukken na dan. Ook “BACK OF MY MIND” bevat veel cleane zang en verrast je voor de break met staccato gerap, om vervolgens te eindigen met een heerlijk aardbevingschuddende headbangsessie. “SO WHAT?” voelt haast als een glijbaan: vol adrenaline bij de start maar gaandeweg verlies je de energie en opwinding. Desondanks toch een dikke shout-out naar de songteksten, want ook al valt het muzikaal soms ietwat tegen door de voorspelbaarheid, blijven de lyrics en de thematiek die erin verwerkt is ijzer-, nee, staalsterk.

Vergelijk “SO WHAT” met “Brainwashed” of zelfs “This Is the Six” en de verschillen zijn glashelder. While She Sleeps is met dit album toegankelijker geworden voor het grotere publiek, en dit is niet per se slecht. Stilstaan is achteruitgaan. De heren hebben iets nieuws geprobeerd, terwijl ze toch het kenmerkende While She Sleeps-geluid hebben behouden. Het artistieke is minder baanbrekend aanwezig, tenzij je naar de videoclips gaat kijken want die treffen je nog steeds als een pijl recht in je hart. De muziek is waarschijnlijk niet voor iedereen, maar ach, “SO WHAT?

Beoordeling: 7/10
Releasedatum: 1 maart 2019
Label: Spinefarm Records UK

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist