woensdag 18 november 2020
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Zeven muziekdocumentaires om de donkere dagen mee door te komen

De bladeren vallen van de bomen en het lijkt niet meer te stoppen met regenen: het is duidelijk herfst. Voor iedereen die liever met een dekentje op de bank ligt in plaats van het slechte weer te trotseren, hebben wij een lijstje met zeven muziekdocumentaires samengesteld.

Queen + Adam Lambert The show must go on (Netflix)

Het overlijden van frontman Freddy Mercury leek even het einde van de band Queen te zijn. Er werd opgetreden met verschillende gastzangers, maar een nieuwe frontman was nog niet gevonden. Toen de band Adam Lambert tegenkwam, bleek dat een goede match te zijn. The Show Must Go On laat zien hoe Adam Lambert en Queen besluiten samen verder te gaan.

Foo Fighters – Back and Forth (Amazone Prime)

In Back And Forth neemt Foo Fighters je mee van het ontstaan van de band tot het maken van zijn zevende album: ”Wasting Light”. Dave Grohl vertelt over het overlijden van Kurt Cobain en welke effect dat had op de start van Foo Fighters. Ondersteund door interviews en archiefbeelden blikken de bandleden terug op de goede en slechte momenten in hun carrière.

Green Day – Dookie (YouTube)

Het in 1994 uitgekomen album ”Dookie” was de eerste plaat die Green Day uitbracht bij een groot recordlabel. Dit debuut leverde de band gelijk een Grammy op. In de documentaire staat het album centraal. De band vertelt over het verhaal achter ”Dookie” en de invloed die het had op de punkscene.

Metallica – Some Kind of Monster (Amazone Prime)

Director Joe Berlinger volgt de band Metallica terwijl hij zijn album ”St. Anger” maakt. Dit was het eerste album dat uitgebracht werd na een periode van zes jaar. Tijdens deze periode ondergingen de leden van de band groepstherapie om door de moeilijkheden van hun al twintig jaar durende samenwerking heen te komen. De uitkomst is een legendarisch album.

All Time Low – It’s Still Nothing Personal (YouTube)

Tien jaar na de release van ”Nothing Personal” keert All Time Low terug naar de studio om het album opnieuw op te nemen. Dit keer live. It’s Still Nothing Personal is een documentaire waarin de band terugblikt op het maken van het album dat zijn carrière een enorme boost gaf. Ook herontdekt hij de nummers weer tijdens de nieuwe opnames.

State Champs – Around The World and Back (YouTube)

State Champs laat in Around The World and Back beelden zien van concerten over de hele wereld. Daarnaast laat de band ook zien wat hij allemaal doet als hij niet op het podium staat. Zo zien we de band foto’s maken met koala’s terwijl hij op tour is in Australië. Van Japan tot aan Alaska, de band neemt je overal mee naar toe en vertelt onderweg over de ups en downs van veel van huis zijn.

Tokio Hotel – Hinter Die Welt (Youtube)

Vijf jaar na de oprichting van Tokio Hotel besluiten tweelingbroers Bill en Tom Kaulitz een privé vliegtuig te huren om naar Los Angeles te verhuizen. De andere helft van de band, Georg Listing en Gustav Schäfer, blijft in Maagdenburg, Duitsland wonen. Contact houden blijkt best moeilijk te zijn. We zien Tokio Hotel weer bij elkaar komen in Berlijn, waar hij zijn nieuwe album gaat opnemen.

Kurt Cobain – Montage of Heck (Amazone Prime)

De documentaire Montage of Heck volgt Nirvana leadzanger Kurt Cobain van zijn geboorte tot zijn dood. Director Brett Morgen laat zien hoe Nirvana ontstaat en snel een van de grootste bands aller tijden wordt. Ook zien we hoe het heroïnegebruik van Cobain steeds problematischer wordt, terwijl zijn band juist groter en populairder wordt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer documentaires over bands en muzikanten te vinden. Wat is jouw favoriet? Laat het ons weten via Facebook en Twitter!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives